Obnovitelné zdroje se prosadily, do tří let předběhnou zemní plyn

Větrné elektrárny na moři

Větrné elektrárny na moři

Obnovitelné zdroje elektřiny rostou nejrychleji ze všech, do roku 2018 budou tvořit čtvrtinu celosvětového energetického mixu. Ještě dříve energie ze slunce či větru svým významem překoná zemní plyn, předpověděla agentura IEA.

Do roku 2016 se z obnovitelných zdrojů vyrobí dvakrát více elektřiny než v jaderných elektrárnách. Ve stejné době slunce, vzduch, voda a další překonají zemní plyn a posunou se na druhou příčku hned za uhlí, uvedla IEA.

Růst obnovitelných zdrojů „je světlým bodem v jinak ponurém hodnocení směřování světa k čistšímu a pestřejšímu energetickému mixu“, řekla výkonná ředitelka agentury Maria van der Hoeven. Obnovitelné zdroje rostou obzvláště rychle v Číně a dalších rozvojových ekonomikách.

Obnovitelným zdrojům se daří i díky tomu, že jejich nákladnost se přibližuje konvenčním elektrárnám. Obnovitelné zdroje energie, které nepotřebují vodu, tedy převážně fotovoltaické a větrné elektrárny, posílí ze čtyř procent světového energetického mixu v roce 2011 na dvojnásobek v roce 2018.

Podle IEA, za níž stojí největší světoví spotřebitelé elektřiny, přesto nemají obnovitelné zdroje na růžích ustláno. Chybí totiž dlouhodobá podpora ze strany vlád, které kvůli ekonomické krizi ruší či snižují dotace pro rozvoj odvětví. Například v USA obnovitelné zdroje navíc vytlačuje boom těžby břidlicových plynů.

Nedávná zpráva IEA varovala, že globální oteplování postupuje mnohem rychlejším tempem, než se dosud předpokládalo. Navrhla proto odstavení některých uhelných elektráren a zrušení různých dotací pro fosilní paliva. Zpráva uvádí, že v Brazílii dokážou větrné elektrárny na pobřeží konkurovat plynovým elektrárnám, podobně vyrovnané je srovnání nákladů na provoz větrných, uhelných a plynových elektráren v Austrálii.

IEA ovšem zemní plyn zdaleka nezatracuje. Agentura odhaduje, že do roku 2018 jeho využití v energetice poroste o 2,4 procenta ročně. Posílí i jeho úloha v dopravě, kde by mohl snížit poptávku po ropě.