Obrana brzy vyzve výrobce pandurů Excalibur k předložení nabídky

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany v nejbližších týdnech vyzve výrobce pandurů k předložení nabídky na dodávku 20 strojů. Nákup loni v létě schválila vláda. Armáda požaduje k obrněncům, které si pořídila již dříve, velitelské a spojovací modely. Zaplatí za ně stamiliony korun.

Armáda nyní využívá 107 pandurů, původně jich chtěla o 90 více. Z koupě ale sešlo. Nyní si chce pořídit 14 spojovacích a šest velitelsko-štábních pandurů. Využívat je bude 4. brigáda rychlého nasazení, která je již pandury vybavena.

Zakázku v srpnu schválila vláda, ministerstvo tehdy mluvilo o ceně 1,274 miliardy korun. Podle zákulisních informací se ale potřebná částka pravděpodobně zvýší. Deník E15 uvedl, že ministerstvo bude muset zaplatit asi o 500 až 600 milionů více. Andrej Čírtek, mluvčí společnosti Czechoslovak Group, nástupce firmy Excalibur podnikatele Jaroslava Strnada, očekává, že výzvu od ministerstva obrany firma obdrží v blízké době.

Společnost Excalibur před časem uzavřela licenční dohodu se společností General Dynamics European Land Systems - Steyr GmbH. Na jejím základě je výhradním výrobcem a prodejcem obrněných vozů Pandur II 8×8 v Česku i na vybraných trzích východní Evropy a Asie.

Specialista na obrněná vozidla

S poptávkou po nových strojích se proto ministerstvo obrany musí obrátit na ni. „Nabídku by podávala společnost Tatra Defence Vehicle (TDV), výrobce obrněných vozidel sídlící v areálu kopřivnické Tatry v nově vytvořených výrobních prostorách,“ upřesnil Čírtek.

Tato společnost se podle něj v rámci skupiny Czechoslovak Group profiluje jako specialista zejména na výrobu moderních obrněných vozidel s využitím západních technologií. Kromě pandurů tak bude vyrábět vozidla na podvozku Tatra, která také patří Strnadovi. Věnuje se ale i servisu tanků T-72.

Zatímco TDV by vyráběla samotná bojová vozidla, speciální techniku, například komunikační přístroje, by dodávaly další české společnosti včetně státního podniku Vojenský výzkumný ústav (VVÚ). „Právě VVÚ by se měl podstatně podílet na systémové integraci vozidel,“ uvedl Čírtek.

Firma TDV chce podle něj v Kopřivnici vyrábět pandury hlavně na export. „Z případné zakázky pro Armádu ČR, byť bychom si jí velmi vážili, v žádném případě nezískáme zpět to, co jsme do získání licence a výrobní technologie vložili. Proto probíhají jednání se zájemci o pandury vyráběné v České republice v několika zemích,“ řekl Čírtek. Armáda kromě pandurů pro 4. brigádu rychlého nasazení připravuje nákup 200 obrněných vozidel pro 7. mechanizovanou brigádu.