Obrana přihrává státnímu ústavu zakázky bez soutěže

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ministerstvo obrany chystá další nákup přes Vojenský technický ústav – státní podnik, který stoprocentně ovládá. Kdyby oslovilo přímo výrobce, zaplatilo by o pět až deset procent méně.

Už loni koncem roku se objevily informace o nákupu pěti dílenských vozidel z kopřivnické Tatry za 175 milionů korun. Nyní má ústav dodat polní elektrocentrály, na něž je vyčleněno přes 95 milionů. Podle dostupných informací jde o pokus vylepšit hospodaření této výzkumné firmy, která za loňský rok vykázala vysokou ztrátu.

Výrobci elektrocentrál nechápou, proč úředníci nevypíší transparentní soutěž. „Právě pro potřeby dodávek elektrocentrál máme v armádě zaveden speciální energetický kontejner pro generátory v rozsahu výkonu od 60 do 500 kilowattů. Dodáváme je i řadě spojeneckých zemí, máme všechny potřebné certifikáty,“ napsal náměstkovi pro vyzbrojování šéf společnosti Variel Roman Výborný.

Dlouhodobým partnerem vojáků je i Medtec-Vop. „Zakázku jsme schopni realizovat s nízkými náklady za dodržení standardů kvality,“ stojí v dopisu jednatele Oldřicha Řezníčka. I vedení Tatra Trucks ministerstvo informovalo, že požadované dílenské vozy dodá bez prostředníka za nižší cenu. Údajně až o 15 milionů.

Ministerstvo postup obhajuje a smlouvu s podnikem chce uzavřít už příští měsíc. Vypisovat byť i zúžené výběrové řízení nebude. „Požadavek na konkrétního vojenského výrobce vyplynul z potřeby technické slučitelnosti v oblasti provozu, oprav a údržby s dosud v armádě zavedenými elektrocentrálami, které splňují požadavky pro extrémní klimatické podmínky. Nutná je i plná kompatibilita s NATO,“ tvrdí Jiří Caletka z tiskového oddělení.

Vojenský technický ústav, v němž se přede dvěma lety sloučila tři výzkumná pracoviště státem ovládaných zbrojovek (pro letectvo, pozemní vojsko a výzbroj a munici), by se přitom měl věnovat hlavně badatelské činnosti. Zatím se mu však příliš nedaří. Podle ředitelky odboru řízení organizací ministerstva Marty Kopecké skončí jeho loňské hospodaření ztrátou asi 60 milionů. Důvodem je nízká konkurenceschopnost.