Ocelárna Tata Steel ruší v Británii přes tisícovku pracovních míst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Ocelárna Tata Steel zruší v Británii 1050 pracovních míst. Může za to silná konkurence levného dovozu z Číny, která nutí ocelárny v Evropě snižovat náklady. Tata Steel je největším producentem oceli v Británii. Oznámení firmy Tata Steel, která je součástí indického konglomerátu Tata, přichází ve chvíli, kdy se ceny oceli v Evropské unii propadly nejníže od roku 2004.

Kvůli propadu cen jen v Británii bylo oznámeno loni v říjnu zrušení 4000 pracovních míst v sektoru, což odpovídá zhruba pětině celkové pracovní síly v sektoru. „Potřebujeme, aby Evropská komise zrychlila odpověď na nepoctivé praktiky při dovozu,“ řekl generální ředitel evropských operací Tata Steel Karl Köhler. „Pokud tak neučí, ohrožuje to budoucnost celého evropského ocelářského průmyslu,“ dodal.

EK se v listopadu nedokázala dohodnout na opatřeních na ochranu ocelářského průmyslu, jako je zkrácení doby pro zavedení antidumpingových cel. EK rovněž zvažuje, že udělí Číně status tržní ekonomiky. Pro EU by pak bylo obtížnější případné uvalení cel.

Čína vyrábí skoro polovinu světové oceli

Čína se na celosvětové výrobě oceli, která činí 1,6 miliardy tun, podílí téměř polovinou. Loni vyvezla více než 100 milionů tun slitiny, což byl více než čtyřnásobek dodávek největšího evropského výrobce oceli, Německa, v roce 2014. Čína se však také stává obětí globálního nadbytku nabídky a poklesu poptávky. Od ledna do listopadu loňského roku její ocelářské firmy vykázaly ztrátu 53,1 miliardy jüanů (200,6 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Británie je zemí, která nejvíce pociťuje krizi v evropském ocelářském sektoru, protože její hutě musí platit jedny z největších nákladů na energii a zelených daní na světě. Firmy zde také musí platit vysoké daně z realit, které jsou desetkrát vyšší než v jiných zemích EU.

Indická Tata Steel má po celém světě více než 80 tisíc zaměstnanců, z toho v Británii 17 tisíc. Firma byla založena před více než 100 lety a rozrostla se v globálního hráče s operacemi ve 26 zemích světa a příjmy kolem 15 miliard liber ročně (532,3 miliardy korun). V Evropě je druhým největším producentem oceli. Dodává ocel pro výrobu široké škály produktů, od automobilů po kancelářský nábytek a obaly akumulátorů.