Odboráři pohrozili Volkswagenu stávkou, firma prý protahuje jednání o mzdách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německý odborový svaz IG Metall varoval automobilku Volkswagen, že by mohla čelit protestům zaměstnanců, pokud by se snažila protahovat jednání o zvýšení mezd. Volkswagen při dnešním druhém kole rozhovorů nepředložil žádnou mzdovou nabídku. Obě strany se podle automobilky nejprve musí domluvit na strukturálních reformách.

Jednání se týkají zhruba 120 tisíc zaměstnanců Volkswagenu v západním Německu. IG Metall požaduje pro tyto zaměstnance i další pracovníky ve strojírenském sektoru a kovoprůmyslu pětiprocentní zvýšení mezd. Volkswagen přitom v současnosti čelí rozsáhlým nákladům spojeným se skandálem kolem falšování testů emisí.

IG Metall druhé kolo jednání s Volkswagenem kvůli absenci návrhu po pouhé hodině přerušil. „Volkswagen nepoložil nic na stůl a my jsme naštvaní,“ uvedl hlavní vyjednavač svazu Hartmut Meine. Obě strany hodlají rozhovory obnovit 19. května. Pokud nebude dosaženo dohody do konce května, kdy vyprší současná kolektivní smlouva, mohl by IG Metall vyhlásit krátkodobé stávky, napsala agentura Reuters.

Již v příštích dnech by se ale podle agentury DPA mohly konat například informační schůze, kvůli kterým by zaměstnanci přerušovali práci. „Nechte se překvapit,“ uvedl Meine. Volkswagen má podle něj špatné představy o náladě mezi zaměstnanci. Ti prý již nyní diskutují o tom, proč na rozdíl od představenstva nedostali odměny. „A když teď ani nepřišla žádná nabídka v mzdovém jednání, to už lidi pořádně rozzuří,“ tvrdí Meine.

Odměny vedení vyvolaly kritiku

Volkswagen minulý týden oznámil, že za loňský rok vyplatí 12 současným a bývalým členům představenstva 63,24 milionu eur (1,7 miliardy korun). Koncern přitom loni kvůli nákladům spojeným s emisním skandálem prodělal 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard korun), což představuje nejvyšší celoroční ztrátu v jeho historii.

Firma sice členům představenstva zrušila malou část bonusů, i tu jim ale později doplatí v případě, že budou splněna určitá kritéria. Vysoké odměny pro vedení Volkswagenu vyvolaly rozhořčení veřejnosti a vedly rovněž ke sporům uvnitř dozorčí rady podniku. O víkendu je kritizoval i ministr financí Wolfgang Schäuble.