OKD chce příští rok udržet letošní těžbu černého uhlí

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: OKD

Těžba černého uhlí by měla příští rok zůstat v OKD na letošní úrovni. „V podnikatelském plánu, který připravujeme na rok 2016, počítáme s těžbou 7,5 až 8 milionů tun. Rozpočet sestavujeme na základě aktuálních cen. Jejich růst nečekáme,“ říká výkonný ředitel společnosti OKD Dale Ekmark. Stejnou těžbu si karvinská firma, která prochází kvůli vysokým ztrátám restrukturalizací, naplánovala i na letošní rok.

Za první pololetí však vytěžila 3,6 milionu tun uhlí. Podle analytiků tak letošní plán nejspíš nesplní.

Při jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem vedení OKD ujistilo, že firma zatím plní restrukturalizační program. „Chtěl jsem si ověřit, že nyní není třeba žádný zásah vlády. Podstatné je, aby útlum těžby byl pozvolný bez nějakých šoků. Další jednání povedeme v září po oznámení výsledků mateřské společnosti NWR,“ tvrdí Mládek.

Ekmark potvrzuje, že životnost karvinských dolů je nyní naplánovaná do roku 2023. Firma má 50 milionů tun uhlí, které se dají ekonomicky vytěžit. „V příštích třech letech bychom měli těžit sedm milionů tun ročně. Pak přijde razantnější pokles. Pokud se ekonomické podmínky nezlepší, skončí těžba za osm let. Ale hledáme možnosti, jak těžit dál,“ dodává výkonný ředitel OKD.

Kvůli klesajícím cenám energetického uhlí se může snadno stát, že se předčasně zavřou doly, kde se toto uhlí těží

Na těžbu veškerých zásob OKD zatím nemá potřebná povolení. „Připravuje se posouzení vlivu na životní prostředí EIA na dobývání ekonomicky vytěžitelných zásob,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Firma se potýká s padajícími cenami uhlí. Zatímco v prvním čtvrtletí prodávalo OKD tunu energetického uhlí za 52 eur, ve druhém čtvrtletí inkasovalo už jen 49 eur. Ceny koksovatelného uhlí se po předchozím rychlém poklesu letos stabilizovaly. Z 90 eur za tunu v prvním čtvrtletí se zvedly na 93 eur.

„Kvůli klesajícím cenám energetického uhlí se může snadno stát, že se předčasně zavřou doly, kde se toto uhlí těží,“ obává se Mládek. Zatím se počítá jen s uzavřením dolu Paskov, kde se těží hlavně koksovatelné uhlí, v roce 2017.

Černé uhlí načerno: Ukrajinci těží v neoficiálních dolech, aby přežili