Oleo Chemical má dvě nabídky na převzetí. O firmu soupeří investiční žralok Hóta a Ravak

Vleklý případ zkrachovalého výrobce bionafty Oleo Chemical vrcholí střetem investora Grzegorze Hóty a majitelů koupelnářského podniku Ravak. Obě strany chtějí Oleo Chemical převzít.

Vleklý případ zkrachovalého výrobce bionafty Oleo Chemical vrcholí střetem investora Grzegorze Hóty a majitelů koupelnářského podniku Ravak. Obě strany chtějí Oleo Chemical převzít. Zdroj: CTK

Kamil Jirounek z Oleo Chemical. Bývalý šéf firmy je nyní ve vězení za padělání směnky.
Někdejší šéf Olea Jirounek hodlá rozsudek zvrátit ještě u Nejvyššího soudu.
Obžalovaný lobbista Ivo Rittig před soudem odmítl, že na jeho účtech skončilo 20 milionů vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical. Soud Rittiga i jeho advokáty následně zprostil obžaloby.
4
Fotogalerie

Vleklý případ zkrachovalého výrobce bionafty Oleo Chemical vrcholí střetem investora Grzegorze Hóty a majitelů koupelnářského podniku Ravak. Obě strany chtějí Oleo Chemical převzít.

Do spletité kauzy petrochemické společnosti Oleo Chemical naplno vstoupil investiční dravec Grzegorz Hóta. Přes jiné firmy oficiálně ovládl společnost Temperatior, vyplývá z nových údajů v obchodním rejstříku. A právě Temperatior má podle reorganizačního plánu Oleo Chemical tohoto producenta bionafty převzít.

„Pokračuje tak nezákonná snaha ovládnout podnik Oleo Chemical za pomoci falešných a uměle vytvořených pohledávek a neprůhledných firem z daňových rájů. Podnikatel Grzegorz Hóta tak realizuje další ze svých podezřelých akvizic za použití insolvenčního řízení a spolupracujícího dosazeného vedení Oleo Chemical. Bohužel, insolvenční správce dosud tento postup akceptuje,“ řekl akcionář Ravaku Jiří Kreysa.

„Společnost Temperatior se ohrazuje proti tvrzení, že by byla součástí nějakého nezákonného jednání. Navrhované řešení úpadku za účasti Temperatioru je plně v souladu s insolvenčním zákonem a zásadami insolvenčního řízení,“ reagoval na tvrzení Ravaku mluvčí Temperatioru Marek Pražák. 

Ostrá slova volí koupelnáři kvůli svým 700 milionům korun. Tuto částku v minulosti Oleu půjčili. Zpět ale nedostali nic. Insolvenční správce navíc letos jejich pohledávky popřel. Současné vedení Oleo Chemical naopak tvrdí, že to byl Jiří Kreysa se společníky, kdo svým jednáním přispěl ke krachu petrochemické fabriky.  

Majitelé Ravaku však vyrazili do protiútoku. Proti nabídce od Hóty poslali insolvečnímu správci vlastní. Přiložili k ní potvrzení od Komerční banky, že pro potřeby firmy Ravak Chemical otevřela do konce července úvěrovou linku půl miliardy korun.

Temperatior věřitelům nabízí vyplacení 400 milionů. Navíc slibuje zachování výroby i pracovních míst. V reorganizačním plánu se navíc uvádí, že vstup Hótovy firmy bude pro věřitele Oleo Chemical výhodný. Získají prý mnohem více než při jiné variantě konkurzu.  

Temperatior se kolem Oleo Chemical pohybuje už od roku 2012. Tehdy měla současná Hótova společnost pomoci libereckým petrolejářům vybřednout z finančních problémů. Zajímavostí je, že ještě ve stejném roce ve statutárních orgánech firmy Temperatior seděl rovněž Kamil Jirounek a Michal Urbánek. Tedy vrcholní představitelé Oleo Chemical, které letos soud poslal do vězení.    

Převzetí producenta bionafty má Hóta uskutečnit přeměnou své pohledávky na akcie Oleo Chemical, vyplývá ze zveřejněného reorganizačního plánu. Akcionářská práva původních podílníků, mezi než patří rodiny Kreysů a Vařeků z Ravaku, by se zrušila.

Dravec z Motorpalu

Pokud se Hótovi podaří Oleo Chemical ovládnout, nebude to pro něj první zisk z rejdění v insolvenčních vodách. Loni podobně převzal jihlavský strojírenský podnik Motorpal. Do letošního roku vlastnil rovněž novoměstského výrobce lyží Sporten, kterého získal pomocí úvěrů ze zkrachovalé kampeličky Metropolitní spořitelní družstvo. V minulosti byl Hóta též spolumajitelem Pivovarů Lobkowicz. Do Hótovy skupiny patří v současnosti mimo jiné třinecký výrobce drátů Tritreg.


Kauza za kauzou

Rodiny Jiřího Kreysy a Jindřicha Vařeky, spolumajitelů Ravaku, začaly peníze do Oleo Chemical půjčovat v roce 2008. Kromě slibných zisků jim vlastníci výrobce bionafty dali do zástavy také pozemky. Později se však přišlo na to, že jejich cena byla ve srovnání s dluhem zlomková. Do médií se Oleo dostalo rovněž kvůli řadě dalších kauz.

V jedné z nich čelil obvinění z tunelování firmy také lobbista Ivo Rittig a jeho advokáti. Letos v únoru je ale soud obžaloby zprostil. Bývalé majitele však poslal za mříže, i když zatím nepravomocně. Někdejší vlastník Kamil Jirounek už je navíc na šest ve vězení kvůli padělané směnce.

Vyjádření Michala Fišera: „V deníku E15 byl uveřejněn článek s titulkem Oleo Chemical má dvě nabídky na převzetí, který obsahuje nepravdivá skutková tvrzení. Podobný článek pak vyšel již 20. 6. 2017 v internetovém deníku e15.cz. Tvrzení v článku poškozují transparentní proces reorganizace Oleo Chemical i dobrou pověst podnikatele Grzegorze Hóty a společnosti Temperatior, s. r. o. Nepravdivá tvrzení jsou obsažena v části, která je označena jako citace pana Jiřího Kreysy. Ten tvrdí, že údajně pokračuje nezákonná snaha o ovládnutí podniku Oleo Chemical za pomoci falešných a uměle vytvořených pohledávek a neprůhledných firem z daňových rájů. A že Grzegorz Hóta realizuje další podezřelou akvizici a že insolvenční správce dosud tento postup akceptuje. Skutečnost je ovšem taková, že insolvenční řízení je vedeno zcela transparentně a v souladu se zákonem. To potvrzují rozhodnutí nejen Městského soudu v Praze, ale i odvolacího Vrchního soudu v Praze. Pan Grzegorz Hóta ani firma Temperatior ani žádná jimi ovládaná společnost nepřihlásili do insolvenčního řízení žádnou falešnou nebo vykonstruovanou pohledávku, tím méně prostřednictvím jakékoli „neprůhledné firmy z daňových rájů“. Veškeré jejich pohledávky vznikly v Česku, mají jasný původ a byly uznány společností Oleo Chemical i insolvenčním správcem. Pan Grzegorz Hóta se také nikdy neúčastnil žádné „podezřelé akvizice za použití insolvenčního řízení“.

Autor je jednatelem společnosti Temperatior