Útok na Cimex. Firmu chce někdo připravit o nemovitosti za miliardy

Pražský hotel Pyramida je součástí obřího pokusu o zcizení portfolia nemovitostí skupiny Cimex za miliardy korun.

Pražský hotel Pyramida je součástí obřího pokusu o zcizení portfolia nemovitostí skupiny Cimex za miliardy korun. Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Skupina Cimex a její řetězec Orea patří mezi největší provozovatele hotelů v Česku. Na snímku hotel v Mariánských Lázních.
Skupina Cimex koupila čtyřhvězdičkový hotel angelo v Praze na Andělu.
Cimex řeší, že se někdo bez vědomí firmy pokusil vyvést ze skupiny patnáct dceřinných společností. Na snímku generální ředitel Cimexu Miroslav Kosnar
Cimex kvůli útoku na firmu již podal trestní oznámení na neznámého pachatele.
Skupina Cimex koupila čtyřhvězdičkový hotel angelo v Praze na Andělu.
9
Fotogalerie

Patnáct firem, kterým patří domy a hotely po celém Česku, změnilo vlastníka. Původní majitel, kterým byla skupina miliardáře Petra Lukeše, ale o ničem nevěděl.

Jedna z největších českých hotelových sítí Orea Hotels, hotely jako je legendární Pyramida v Praze 6 nebo Zvon v Mariánských Lázních a řada dalších nemovitostí ze skupiny Cimex v součtu za miliardy korun čelí pokusu o převzetí. Celkem patnáct firem, v nichž jsou tyto reality umístěné, podle obchodního rejstříku změnily majitele i statutární orgán. Avšak původní vlastník Cimex nic netušil. Změny jsou proto podle skupiny neoprávněné a neodpovídají právnímu stavu.

„Zjevně se jednalo o připravenou akci s použitím falšovaných dokumentů. Podnikáme veškeré právní kroky vedoucí k nápravě do relevantního stavu. Samozřejmě jsme se obrátili na policii a podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl E15.cz Pavel Štastný, ředitel vnitřních záležitostí Cimexu.

Hlavním motivem pachatele bylo podle manažera získání majetkového prospěchu. „Zatím  neevidujeme žádnou přímou finanční škodu, případné škody způsobené jednáním neoprávněné osoby v dotčených společnostech nám aktuálně též nejsou zatím známy, věc je ve stádiu šetření a prověřování,“ doplnil Štastný z Cimexu. Újmou je podle něj fakt, že došlo k neoprávněnému nakládání s majetkem koncernu.

Firmy s majetkem v miliardách korun  vyvedla z Cimexu letos na jaře založená společnost Philomena se základním kapitálem deset tisíc korun. Jejím vlastníkem a jednatelem je Viktor Chlup ze severočeského Lučního Chvojna.

„Firmy ze skupiny Cimex jsem koupil od pana Kosnara (Miroslav Kosnar, generální ředitel Cimexu - pozn. red.),“ sdělil Chlup. Tvrzení Cimexu, že změny v obchodním rejstřík nechal udělat neoprávněně, označil za „zajímavé“. Po otázce, zda může transakci doložit příslušnými smlouvami a podpisy, Chlup telefonní rozhovor ukončil.   

„Případ podobného rozsahu je v České republice ojedinělý,“ reagoval na kauzu advokát Bystrík Bugan, který se zabývá obchodním právem. U zápisu do rejstříku o některých zápisech podle něj soud nerozhoduje usnesením, ale rovnou je zapíše a pošle aktuální výpis. „Dotčená společnost se v takových případech nemůže odvolat,“ dodal právník Bugan.

Pro Viktora Chlupa není kontroverzní vstup do firem ze skupiny Cimex prvním angažmá v byznysu. V minulosti byl představitelem společností napojených později na podnikatele Víta Zaorálka. Ten byl v roce 2014 odsouzený na čtyři roky vězení coby hlava organizované skupiny za tunelování devíti firem se škodou přes sto milionů korun.

Pojítkem mezi Chlupem a Zaorálkem je například zkrachovalá realitní firma Sidia. Do ní mimo jiné proudily peníze z aktuálně likvidovaného Metropolitního spořitelního družstva. O konkurz firmy Sidia se podle informací zveřejněných insolvenčním správcem v současnosti zajímá také policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu.