Oleo Chemical má nové vedení, firmu má ozdravit fúze s Temperatior

Oleo Chemical (ilustrační foto)

Oleo Chemical (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Lobbista Ivo Rittig (na snímku) obviněný v kauze tunelování firmy Oleo Chemical
Kamil Jirounek z Oleo Chemical
3
Fotogalerie

Nové vedení firmy Oleo Chemical, která má dlouhodobé finanční problémy, navrhlo svým věřitelům reorganizaci formou fúze se společností Temperatior. Podle manažerů projekt umožní pokračování výroby biopaliv, dvojnásobně vyšší uspokojení věřitelů než cestou konkurzu a také definitivní odchod původních vlastníků, uvedl mediální zástupce Olea Jaroslav Pomp. Bývalí šéfové firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek čelí společně s lobbistou Ivem Rittigem obžalobě z jejího tunelování.

Oleo požádalo své věřitele, aby navržený ozdravný proces odhlasovali. Vedení tvrdí, že klíčoví věřitelé s projektem souhlasí. "Firma by proto mohla po skončeném hlasování a získání více než padesátiprocentní podpory věřitelů požádat Městský soud v Praze o povolení reorganizace," vysvětlil Pomp.

Temperatior, která v současnosti vyrábí v areálu Olea biopalivo druhé generace z odpadů živočišného původu, chce k uspokojení věřitelů Olea poskytnout 400 milionů korun. Záchranný projekt podle manažerů Olea zajistí plynulé pokračování výroby se zachováním pracovních míst a také zkonsolidování technologického a výrobního know-how.

"Společnost Temperatior tomuto projektu vyjádřila podporu, jak je doloženo i v reorganizačním plánu. Veškeré podrobnosti k této záležitosti poskytuje v tuto chvíli společnost Oleo Chemical, která reorganizační plán předložila," sdělil mediální zástupce firmy Temperatior Marek Pražák.

Vedení Olea dnes uvedlo, že v rámci reorganizace budou zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů, a firma se definitivně odřízne od historie spojené s řadou sporů, které velkou měrou přispěly k celkové paralýze podniku, vedly k zahájení insolvenčního řízení vůči společnosti a v důsledku způsobily její současné ekonomické potíže.



Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Jirounek a Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, a Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení, které už rok předtím iniciovala britská společnost Shadbrook Enterprise Limited.

Spory o 750 milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, a při jejich shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Rittiga. Na celou skupinu se později zaměřila policie a státní zástupce nakonec obžaloval deset lidí včetně Jirounka, Urbánka a Rittiga za to, že ze společnosti údajně vyvedli 20 milionů korun.

Rozsudek vynese pražský městský soud v pátek. Oleo má v kauze postavení poškozeného, avšak zástupce firmy při hlavním líčení stáhl původní požadavek na zaplacení náhrady škody.