Omluva za manipulace s emisemi: balíček VW přijala v USA už čtvrtina majitelů

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: CTK

O balíček platebních karet v hodnotě tisíc dolarů (25 tisíc korun) pro majitele naftových automobilů německého Volkswagenu se softwarem umožňujícím manipulovat s emisemi se ve Spojených státech přihlásilo 120 tisíc lidí, tedy asi čtvrtina celkového počtu. Tito vlastníci dostanou kartu Visa s částkou 500 dolarů a dalších 500 dolarů mohou použít na nákup služeb u dealerů Volkswagenu, uvedla firma ve středu.

Americkým majitelů upravených vozů tuto satisfakci za způsobenou újmu Volkswagen nabídl před deseti dny. Firma se tak snaží získat zpět důvěru zákazníků. Nabídka platila pro celkem 482 tisíc majitelů těchto vozů a celkové náklady pro firmu tak mohly dosáhnout až půl miliardy dolarů.

Americká divize Volkswagenu uvedla, že přijetí balíčku je projevem „dobré vůle“, není spojeno s žádnými podmínkami a nebrání majitelům vozů podat na firmu žalobu. Volkswagen již v USA kvůli skandálu s emisemi čelí stovkám žalob.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. Od amerických úřadů hrozí společnosti pokuta až 18 miliard dolarů.