Omnipol loni i díky nákupu letadel Casa vykázal rekordní tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Akciová společnost Omnipol, která patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou, loni především díky dovozu čtyř španělských transportních letounů CASA C-295 pro českou armádu takřka zšestinásobila tržby za prodej zboží na rekordních 4,858 miliardy korun. O rok dřív utržila 873 milionů korun. Zisk Omnipolu ale klesl z 32 milionů korun v roce 2009 na loňských 23,5 milionu korun.

ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy, kterou Omnipol zveřejnil na svém webu.“Zejména díky tomuto obchodu (dovozu čtyř letounů CASA) jsme zaznamenali celkový obrat za rok 2010 ve výši 5,4 miliardy korun. Jde o rekordní obrat za posledních minimálně deset let,“ uvedl ve výroční zprávě za loňský rok předseda představenstva Omnipolu Michal Hon. Obchodní marže Omnipolu loni vzrostla na 393 milionů korun ze 142 milionů korun v roce 2009.

Nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur (kolem 3,2 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009. Letouny však provází problémy a některá média poukazují na to, že jejich cena byla výrazně vyšší než v jiných zemích. Ministerstvo obrany navíc nedávno oznámilo, že kvůli letadlům CASA uplatní vůči Omnipolu sankce plynoucí ze smlouvy. Firma totiž ve stanovené lhůtě neodstranila závady na systému pasivní ochrany letounu.

Dovoz do Česka loni tvořil 76 procent obratu Omnipolu, tedy 3,683 miliardy korun. Vývoz Omnipolu obnášel 1,1 miliardy korun. „Podařilo se nám zajistit několik významných obchodů na dodávky vojenského materiálu do zemí Blízkého východu. Dále se podařilo a daří realizovat první významné obchody v pozemní technice v zemích severní Afriky,“ uvedl Hon. Omnipol má podle něj rozpracovány také nové obchodní příležitosti ve Vietnamu, Pákistánu či v zemích rovníkové Afriky.

Perspektivní je prý Indie

Za perspektivní teritorium Hon označil Indii, kde ovšem v oblasti dodávek vojenského materiálu panuje tvrdý konkurenční boj. „Názornou ukázkou může být naše účast ve výběrovém řízení na dodávky velkorážové munice. Výběrového řízení se zúčastnilo pět firem a konkurenční bitva i díky mnoha technickým komplikacím na straně uživatele není dosud dobojována,“ upozornil Hon.

Hon si ve výroční zprávě postěžoval na to, že vývoz speciálního materiálu do mnoha teritorií zbytečně komplikují české úřady. „Státní správa vykonává v Česku svou úlohu koordinátora a arbitra při vydávání exportních licencí zřejmě více než konzervativně a mnohá teritoria posuzuje přísněji než stejné útvary v dalších zemích EU,“ uvedl Hon.

Společnost Omnipol loni podle Hona realizovala několik významných projektů také v oblasti civilní techniky. Například do Ruska Omnipol dodal technologii pro tamní pivovary a na ruský trh hodlá vyvážet i obráběcí či tvářecí stroje. V Česku pak Omnipol podle Hona financoval některé projekty bioplynových stanic a fotovoltaických elektráren. Omnipol vznikl v roce 1934 jako mezinárodní síť obchodních zastoupení Škody Plzeň. Po druhé světové válce byla firma podnikem zahraničního obchodu, který byl přímo řízen ministerstvem, a do roku 1989 monopolním vývozcem a dovozcem letecké a vojenské techniky. V roce 1991 se podnik transformoval a následně byl částečně privatizován. Majoritními vlastníky Omnipolu jsou podnikatelé Martin a Petr Hávovi.