OP snad výrobu udrží, věří nová insolvenční správkyně

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku (OP) Miloslava Horská chce zbývající provoz závodu zachovat. Podnik loni v srpnu ukončil sériovou výrobu, nyní šije jen obleky na míru. Ukončení chodu OP navrhl před svým odvoláním bývalý insolvenční správce podniku Jaroslav Svoboda. Podle Horské by ale toto řešení nebylo pro věřitele podniku ekonomicky výhodné. Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna.

„Na návrhu na zastavení provozu OP, který učinil u Krajského soudu v Brně bývalý insolvenční správce dlužníka, určitě nebudu trvat. Z ekonomické analýzy vyplynulo, že by to bylo kontraproduktivní, majetek dlužníka by dále ztrácel na hodnotě,“ uvedla insolvenční správkyně.

Svoboda navrhl brněnskému krajskému soudu zastavení provozu OP kvůli tomu, že podle něj není další chod podniku možný bez peněz z výtěžku prodeje majetku firmy. Proti tomu vystoupila Česká spořitelna, největší a zajištěný věřitel bývalé největší tuzemské textilky.

„Rozhodnutí netrvat na návrhu bývalého insolvenčního správce je v souladu s pokynem, který jsem dostala od zajištěného věřitele,“ uvedla Horská.

Doplnila, že je připravená ihned zahájit plánovaný prodej majetku OP. „Na základě pokynu České spořitelny jako zajištěného věřitele jsem učinila úkony k zahájení prodeje a současně požádala soud o souhlas k povolení prodeje mimo dražbu. Zatím však rozhodnutí soudu nemám, bez něj prodávat nemohu,“ řekla insolvenční správkyně. Obsah jejího návrhu, který je v insolvenčním rejstříku, však kritizuje druhý největší věřitel OP, společnost Pyrghos Lefkos.

Horskou jmenoval do funkce insolvenční správkyně OP brněnský krajský soud zhruba před měsícem. Původního insolvenčního správce Svobodu odvolal proto, že podle něj neplnil řádně své povinnosti. Soud mu vytýkal mimo jiné to, že řádně nezdůvodnil svůj návrh na ukončení provozu OP.

Obleky na míru už šijí nové firmy, figurují v nich prý bývalí manažeři OP

Součástí majetku OP je mimo jiné výroba měřenek, o které se hovoří jako o zlatém vejci. Podle Prostějovského deníku si věřitelé od jejího prodeje slibují výtěžek 180 milionů korun. Nyní se však prý ozývají názory, že tato částka neodpovídá reálné hodnotě, protože obleky na míru se šijí i jinde.

„Hodnota měřenek je nula. Know-how má okopírované Bořivoj Klug a jeho firma Atelier 66,“ zaznělo podle Deníku na jeho webové diskusi. Bořivoj Klug je bývalým šéfem prodeje profesních zakázek OP, společnost Atelier 66 založil loni v únoru.

Obleky na míru nabízí podle Deníku i firma Stylers made to measure GmbH, jejímž jednatelem je Michal Šmíd, někdejší šéf zahraničního obchodu OP.

O firmu Stylers made to measure GmbH se podle tisku zajímají policisté. Zjišťují, zda systém tvorby měřenek, na nějž má mít patent OP, nebyl zkopírován.