Oslabený Alan Svoboda prodal akcie ČEZ za bezmála 2,5 milionu korun

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15)

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Dosavadní obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda odprodal své akcie energetického gigantu za téměř 2,5 milionu korun. Reaguje tak na ztrátu pozice, po sloučení jeho divize s jinou.

Dle České národní banky Alan Svoboda koncem března prodal celkem 4223 kusů akcií ČEZ na průměrné ceně 582,9 koruny za akcii. Celková hodnota obchodu dosáhla téměř dva a půl milionu korun. Informuje o tom Patria.cz.

Den před prodejem akcií, dozorčí rada ČEZ projednala návrh změn organizační struktury společnosti. Uvádí, že „opětně bude každý člen představenstva zodpovědný za příslušnou divizi společnosti“. Nově vymezené divize dle ČEZ také reagují na aktuální vývoj evropské energetiky.

ČEZ sloučí divize obchod a strategie. V čele nové části pak bude dosavadní ředitel divize strategie Pavel Cyrani. „Spojení dvou divizí povede k úsporám a dojde k zesílení akcentu na strategický program ČEZ zaměřený na zákaznický servis,“ uvedla firma. Tímto krokem oslabuje pozice Alana Svobody ve skupině ČEZ.

Novinkou je i spojení divize distribuce a zahraničí, nebo zřízení divize vnější vztahy a regulace, v jejím čele bude člen představenstva Ivo Hlaváč. Do působnosti této divize přejde i věcné řízení společností ČEZ Distribuce a ČEZ Distribuční služby, které dosud byly v působnosti divize distribuce a zahraničí.

Svoboda nedrží podíl

Dle záznamu manažerských obchodů u ČNB naposledy v září roku 2013 Alan Svoboda prodal nejprve 10 tisíc kusů a posléze 20 tisíc kusů akcií ČEZ na ceně 499 a 495 korun. V srpnu roku 2013 prodal dvakrát 30 tisíc kusů akcií ČEZ na ceně 446,874 a 446 Kč korun za akcii. Předtím v červnu roku 2011 nabyl 50 tisíc kusů akcií ČEZ za 833,32 koruny na akcii a prodal na 935,6 korun na akcii.

Podle propočtů Patria.cz by nyní měl Alan Svoboda ovládat již „jen“ opce na akcie ČEZ, nikoli fyzicky držet podíl společnosti. Uplatnění opcí je přitom nyní nevýhodné, protože dojednaná realizační cena jejich uplatnění je vyšší oproti ceně akcie ČEZ tržní a takový krok by byl pro manažery ČEZ ztrátový.