Ostravský ArcelorMittal bude vyrábět pro Arábii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Petr Horky

Ostravská huť ArcelorMittal sází na export mimo Evropu. Letos v listopadu dokončí investici za miliardu korun do modernizace provozu plynulého odlévání oceli. Díky ní bude moci vyvážet polotovary pro výrobu vysoce odolných trubek s velkým průměrem, které se používají pro těžbu ropy a zemního plynu. „Zvýší se naše konkurenceschopnost a zlepší se i export, který činí přibližně polovinu naší výroby,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ostravského ArcelorMittalu.

„V příštích týdnech by mělo skončit jednání se společným podnikem ArcelorMittal a skupiny Bin Jarallah Group v saúdskoarabském Jubailu. Mělo jít o několikaletou smlouvu na odběr tří milionů tun oceli,“ dodává mluvčí ostravského ArcelorMittalu Barbora Černá Dvořáková. Saúdskoarabský závod má roční výrobní kapacitu 600 tisíc tun ocelových trubek. Stal by se tak významným odběratelem modernizované linky, jejíž kapacita vzroste z 1,1 na 1,4 milionu tun oceli.

Celková výroba na třech zařízeních pro plynulé odlévání zůstane na nynější úrovni 3,6 milionu tun. Po dokončení modernizace zařízení číslo jedna se sníží o 300 tisíc tun ročně výroba na zařízení číslo dvě. Přesto by se modernizace měla promítnout do růstu tržeb.

„Mimo Evropu dosahujeme vyšších marží. U velkých sochorů není taková konkurence, jaké čelíme v Evropě u jiných typů výrobků. Konkrétní nárůst tržeb zatím odhadovat nechceme,“ vysvětluje Černá Dvořáková.

Díky modernizaci bude huť nově odlévat polotovary pro výrobu bezešvých trubek o průměru až 400 milimetrů. Zatím uměl ostravský závod odlévat sochory do průměru 210 milimetrů. Součástí nového zařízení je také vakuovací zařízení, které dokáže z oceli dostat nežádoucí příměsi a zvýšit její kvalitu. Kromě trubek pro ropný průmysl se z ní budou dělat i listové pružiny do aut, kolejová dvoukolí či součásti stavební techniky.

V Ostravě zatím firma investovala pouze do snižování emisí a dalších ekologizačních opatření. Nynější investice představuje první velkou modernizaci výroby. Zároveň je jedenáctou velkou investicí koncernu ArcelorMittal do evropských oceláren v posledních dvou letech.

Celkem koncern v Evropě od roku 2012 na investicích utratil bez započítání ostravské modernizace 850 milionů eur. Nejvíce peněz spolkly tři francouzské ocelárny, kam firma vložila téměř 700 milionů eur.