Ostravský ArcelorMittal zvedl kapacitu výroby trubek na naftu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ostravský výrobce trubek ArcelorMittal Tubular Products (AMTPO) spustil modernizovanou válcovací trať na bezešvé trubky pro ropný průmysl. Díky investici ve výši 150 milionů korun se zvýší kapacita výroby naftovodných trubek z dnešních 24 tisíc tun až o 18 tisíc tun.

Modernizace válcovací trati, kromě navýšení výroby, umožní i snížit výrobní náklady a zvýšit bezpečnost práce. „Modernizací reagujeme na zvýšené požadavky zákazníků a rostoucí poptávku po našich produktech, především z trhů severní Ameriky. Neustále pracujeme na zlepšování naší konkurenceschopnosti,“ říká Libor Černý, generální ředitel AMTPO.

Modernizace trvala čtyři měsíce a firma ji dokončila letos v lednu. Instalovala při ní výkonnější zařízení pro zpracování a kontrolu trubek, tedy úkosovací stroje, lis pro zkoušení trubek vnitřním přetlakem vody a zařízení pro ukládání a svazkování trubek. Na modernizované takzvané malé Stiefelově trati vyrábí AMTPO bezešvé olejářské trubky, zejména čerpací, vrtné či naftovodné o průměru 21,3 až 140 milimetrů.

ArcelorMittal zvyšuje konkurenceschopnost

V poslední době je to už několikátá investice ArcelorMittalu do vylepšení výroby a zvýšení kapacity. Loni v listopadu společnost dokončila investici za miliardu korun do modernizace provozu plynulého odlévání oceli. Díky ní bude moci firma vyvážet polotovary pro výrobu vysoce odolných trubek s velkým průměrem, které se používají pro těžbu ropy a zemního plynu. „Zvýší se naše konkurenceschopnost a zlepší se i náš export, který dnes činí přibližně polovinu naší výroby,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ostravského ArcelorMittalu.

Až tři miliony tun oceli z toho zařízení by měl odebrat v příštích letech společný podnik ArcelorMittal a skupiny Bin Jarallah Group v saúdskoarabském Jubailu. Saúdskoarabský závod má roční výrobní kapacitu 600 tisíc tun ocelových trubek. Stal by se tak významným odběratelem modernizované linky, jejíž kapacita se zvýšila z 1,1 na 1,4 milionu tun oceli.