Ostré perské slunce táhne, česká firma postaví v Íránu solární elektrárnu

ilustrační foto solární elektrárny

ilustrační foto solární elektrárny Zdroj: Solek Group

Odbourávání západních sankcí, 300 slunečných dnů a garantované výkupní ceny. To vše přitahuje do Íránu pozornost solárních hráčů z celého světa. Mezi nimi je i česká firma Czech Machine Tools, která v provincii Kermánšáh na severozápadě země postaví fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 50 megawattů. Hodnota projektu, v němž Czech Machine Tools figuruje coby generální dodavatel, se pohybuje v desítkách milionů eur.

„Projekt už má po několikaměsíčním vyjednávání s íránskými úřady k dispozici všechna povolení,“ řekl serveru E15.cz česko-íránský podnikatel a šéf Czech Machine Tools Seyed Hossein Mesbahi. Podle něj se už čeká jen na uvolnění sankcí pro finanční transakce mezi západními bankami a Íránem, které by mělo přijít v nejbližších dnech.

„Po zrušení embarga zahájíme stavbu během dvou měsíců. Dokončení, tedy zapojení elektrárny do sítě, plánujeme ještě letos,“ vysvětlil Mesbahi. Technologie dodají evropské společnosti, přičemž podnikatel nevyloučil ani zapojení českých subjektů, montáž pak provedou místní experti.

Investorem je podle Masbahiho lokální firma, obchodně-inženýrská Czech Machine Tools by nicméně v budoucnu mohla v této íránské společnosti získat podíl. Elektrárna má od státního distributora garantované výkupní ceny na 20 let, návratnost investice přesahující 50 milionů eur je pak spočítaná na velmi zajímavých pět let.

Elektrárna v Kermánšáhu bude mít roční kapacitu 50 megawattů, což by ji, pro srovnání, v České republice zařadilo na špičku. Největší tuzemský solární zdroj, FVE Ralsko Ra 1 na Českolipsku, má instalovaný výkon 38,3 megawatty.

S delegacemi se dveře netrhnou
Končící západní sankce přitahují do 80milionového Íránu politiky a byznysmeny z celého světa. Íránské úřady nedávno oznámily, že za devět měsíců od loňského 21. března do země přijelo 145 obchodních delegací ze 48 zemí celého světa. Celkem šlo o 3763 lidí. Nejčastěji, dohromady 12krát, zamířili do Íránu Němci, 11 delegací přijelo ze sousedního Iráku, osm z Japonska a sedm z Číny. České výpravy byly tři.

Írán vzhledem k délce slunečního svitu nabízí pro fotovoltaiku ideální podmínky, rozvoji branže ale dlouho bránily nízké ceny energií. Země má ohromné zásoby ropy a plynu, což jsou stále ještě převládající a laciné zdroje pro výrobu elektřiny. Íránská vláda nicméně začala před čtyřmi lety podporovat obnovitelné zdroje energie jako alternativu k fosilním palivům.

Do roku 2022 by podle vládních plánů měly zdroje ze slunce a větru produkovat 12 tisíc megawattů energie ročně a pokrýt tak deset procent spotřeby země. Stavbu obřích solárních parků v Íránu chystají Němci, Indové, Korejci, ale i další zahraniční investoři. Další tři projekty má v plánu i Czech Machine Tools.

České autobusy do Íránu

Mesbahi firmu založil v roce 1994 a postupně ji zaměřil na vývoz produktů českého průmyslu. Do Íránu exportuje například obráběcí stroje od nejvýznamnějších tuzemských výrobců a nedávno se jí vedle smlouvy na výstavbu solárního parku podařilo uzavřít také dohodu na dodávku městských autobusů z firmy SOR Libchavy do provincie íránské Alborz.

Írán v červenci uzavřel se šesti velmocemi dohodu o omezení svého jaderného programu, která oplátkou počítá se zrušením sankcí. Teherán pak v závěru loňského roku dokončil převoz většiny svých zásob obohaceného uranu do Ruska. Právě dopravení zásob mimo íránské území bylo klíčovou podmínkou pro uvolnění sankcí uvalených na Teherán.