Ozbrojenci ohrožují irácký export ropy

Irák

Irák Zdroj: LCPL Joel A. Chaverri, USMC via Wikimedia

Irák má letos v plánu ambiciózní zvýšení exportu ropy a dosažení nejvyšší produkce od americké invaze a pádu vlády Saddáma Husajna. Pokud však vliv sunnitských ozbrojenců poroste a napětí se rozšíří z Anbaru do dalších provincií, zotavování těžebního sektoru se zbrzdí.

Obnova těžby nešla dosud zcela podle plánů, přesto je země v současnosti v exportu „dvojkou“ v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) hned za Saúdskou Arábií. Pomáhají jí hlavně velké investice. Zahraniční společnosti na obnovu odvětví v letech 2010 až 2013 vynaložily kolem třicet miliard dolarů.

Vláda věří tomu, že letos by se export mohl dostat na 3,4 milionu barelů denně, v prosinci se přitom pohyboval kolem dvou milionů. Podle expertů je reálná hranice kolem 2,8 milionu. V názorech, nakolik současné aktivity odnože Al-Káidy v irácké provincii Anbar mohou vzestup vývozu ohrozit, se přitom liší.

„Irák má letos potenciál rekordního růstu,“ tvrdí nejmenovaný zdroj agentury Reuters, který se podílí na velkém ropném projektu nedaleko Basry. „Jsem však znepokojen horšící se bezpečnostní situací,“ podotýká.

„Ohrožený střední a západní Irák je vzdálen stovky kilometrů od ropných zařízení kolem jihoirácké Basry, kde se produkuje velká část suroviny, a kde má politický režim jasnou podporu,“ uklidňují však analytici z poradenské firmy Eurasia Group.

Těžařské společnosti jsou opatrnější

I mezinárodní těžařské společnosti působící na severu a jihu země vesměs tvrdí, že je situace v Anbaru zatím příliš neznepokojuje. Některé přesto naznačují, že se svými dalšími investicemi budou vzhledem k násilnostem opatrné.

Experti podotýkají, že útoky sunnitských povstalců na ropná zařízení jsou stále složitější, protože je infrastruktura v současnosti většinou lépe chráněná. Přetrvávají nicméně obavy o bezpečnost ropovodu do Turecka, který se stal terčem sabotáží už několikrát.

Klíčový pro další vývoj patrně bude duben, kdy se mají konat volby. Pokud z nich rychle nevzejde vláda, riziko štěpení země a stagnace ropné produkce se podstatně zvýší.

Zahraniční tisk: Irák se rozpadl, v Anbaru vládne ISIL