Papírny Větřní dluží skoro miliardu, nejvíc žádá stát a faktoringová firma

Papírna

Papírna Zdroj: Profimedia

Věřitelé chtějí po zkrachovalé firmě JIP – Papírny Větřní přes 965 milionů korun, přičemž do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 275. Tento týden byl zvolen věřitelský výbor, který se sejde se počátkem září, aby se zabýval přezkumem pohledávek přihlášených věřitelů.

Největšími věřiteli s přihlášenými pohledávkami jsou Česká republika zastupovaná Specializovaným finančním úřadem s pohledávkou přes 177 milionů korun a finanční společnost NLB Factoring v likvidaci s pohledávkou téměř 128 milionů.

Podle informací na justičním webu dlužník navrhuje řešit úpadek reorganizací. „Soud teď zkoumá doplnění návrhu na povolení reorganizace. V případě, že návrh bude nadále vykazovat vady, bude insolvenčním soudem odmítnut,“ vysvětlil insolvenční správce Ivo Hala.

Pro zkrachovalé papírny údajně pracuje ještě zhruba 130 lidí. „Kolik dluží papírny na mzdách zaměstnancům, není dlužník schopen v tento okamžik určit,“ uvedl insolvenční správce.

Firmu potopila kauza s pervitinem

Podle šéfa představenstva papíren Dušana Grmolece začaly problémy společnosti před několika týdny, kdy se v médiích objevila kauza spojovaná s firmou. Dva muži a policista z Českých Budějovic údajně chtěli pervitinem diskreditovat daňového úředníka. Ten prý při kontrole firmy odhalil nadměrné odpočty DPH v hodnotě desítek milionů korun. Podle médií byly prověřovanou firmou právě Papírny Větřní.

„Po zveřejnění této kauzy jsme během jednoho dne přišli o všechny bankovní a finanční partnery. Společnost E.ON přestala papírnám dodávat elektřinu po neuhrazení faktury po sedmi dnech po lhůtě splatnosti,“ řekl Grmolec již dříve ČTK. Tvrdí, že společnost měla zajištěné zakázky na výrobu až do září.

Problémy se táhnou již pět let

První závažné potíže papíren se nicméně objevily už v roce 2008, kdy český papírenský trh zasáhla vlna konkurzů. Začaly problémy s provozními úvěry, vysokou energetickou náročností provozu a posilováním koruny vůči euru. Dlužník hledal, jak se z krize dostat.

Třeba loni se podařilo zahájit výrobu obalů pro společnost provozující rychlé občerstvení, což přineslo zvýšení tržeb o 20 procent, nastaly ale problémy s financováním výroby. Potíže podle vedení společnosti vyústily v úpadkovou situaci.