Pardon pro solárníky. Soud uvažuje o prominutí daně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) chce úlevy pro provozovatele fotovoltaických elektráren, které ruinuje takzvaná solární daň. Stát by s daní mohl například posečkat nebo ji úplně prominout. Spornou otázku předložil k rozhodnutí rozšířenému senátu téhož soudu. Definitivní verdikt bude důležitý jak pro solární firmy, tak pro státní pokladnu.

„Situace by byla obdobná, jako kdyby ministr financí touto metodou prominul daň či její díl daňovým subjektům stiženým povodněmi. V praxi by situace vypadala tak, že daňová povinnost, či její část, by byla prominuta tomu, kdo by prokázal likvidační důsledky plynoucí z uplatnění předmětných ustanovení zákona,“ napsali soudci.

Zatím není zřejmé, za jak dlouho rozšířený senát rozhodne. První senát kvůli zásadním dopadům navrhuje přednostní vyřízení věci. Rozšířený senát se podle svého předsedy Josefa Baxy sejde příští týden a posoudí, kdy se návrhem bude zabývat - zda přednostně, nebo v běžném pořadí, řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Šestadvacetiprocentní solární daň v minulosti přezkoumával Ústavní soud a ponechal ji v platnosti. Zároveň ale doporučil zohledňovat, zda odvody v konkrétních případech nemají na podnikatele rdousící efekt. Desítky solárních firem se podobný likvidační dopad pokoušely doložit v řízeních před finančními orgány a v následných žalobách. Žádná dosud neuspěla, podněty zamítal také Nejvyšší správní soud.

První senát měl nyní na stole stížnost firmy MGP 2, která tvrdí, že kvůli odvodu se její solární podnikání ocitá ve ztrátě. Senát dospěl k závěru, že v řízení o stížnostech na postup plátce daně vůbec neexistuje prostor pro posouzení otázky, zda může mít uvalení solárního odvodu na výrobce energie likvidační účinky. Případná úprava výše odvodu, provedená finančním orgánem, by totiž byla problematická.

„Kdyby byl správci daně umožněn uvedený postup, znamenalo by to, že by se mu v dané oblasti otevřel velmi těžko kontrolovatelný prostor pro libovůli,“ stojí v usnesení senátu s předsedkyní Lenkou Kaniovou.

Šestadvacetiprocentní solární daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010. Platit měla tři roky. Letos ale Sněmovna její platnost prodloužila pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, snížila ovšem její sazbu na deset procent.