Pivovar Eggenberg krachuje. Výrobu chce zachránit firma z Pardubic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

Ztrátový Pivovar Eggenber z Českého Krumlova bojuje o své přežití. Kvůli rostoucím dluhům je již pět let v konkurzu a z rozhodnutí soudu musí do konce září ukončit činnost. O výrobu i značku má zájem pardubická firma napojená na tamní úspěšný pivovar Pernštejn.

V historickém centru Českého Krumlova podnik funguje již 22 let. Dlouhodobě je ale ve ztrátě a roční produkce mu během pětiletého konkurzu klesla o osm tisíc hektolitrů na letos očekávaných 15 tisíc. Přesto má konkurzní správce Štěpán Bláha velkou šanci, že provoz s 28 zaměstnanci zachrání.

Technologii a celý proces vaření si podle Lidových novin chce pronajmout pardubická společnost Centrum Český Krumlov, která letos v létě koupila budovy pivovaru i okolní nemovitosti.

„Instalovaná technologie není nejmodernější, ale naším záměrem je zachovat značku a na ekonomické úrovni i výrobu,“ uvedl pro LN předseda představenstva pardubické firmy Ludvík Novák. Garantem vaření má být člen představenstva Leoš Kvapil, který zároveň ovládá většinový podíl v úspěšném pivovaru Pernštejn.

V objektu vaří ještě největší věřitel pivovaru

Situaci však komplikuje skutečnost, že majetkem zkrachovalé firmy Pivovar Eggenberg je pouze vnitřní zařízení, které z části využívá pro vaření piva česko-finská společnost Beltton. Ta je zároveň největším věřitelem Eggenbergu, vymáhá přes polovinu ze 140 milionů korun, které celkem na pohledávkách přihlásilo 44 věřitelů.

Spory se podle Lidovek vedou také o vlastnictví nemovitostí, které pivovar, privatizovaný na začátku 90. let minulého století později zavražděným bossem podsvětí Františkem Mrázkem, vyvedl ještě před konkurzem ze svého majetku.

Definitivní rozhodnutí, jestli bude výroba zlatavého moku v Českém Krumlově pod novým nájemcem má padnout do konce týdne.