PKN Orlen čeká nové jednání s ruskými dodavateli

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: profimedia.cz

Polský koncern PKN Orlen se připravuje na nižší objem dodávek ropovodem Družba z Ruska a plánuje kupovat více ropy na spotových trzích. Do rafinerie Orlenu v Płocku přitéká 80 procent veškeré ropy právě Družbou. Zbytek putuje mořskou cestou do Gdaňsku, odkud je čerpán potrubím. Představenstvo koncernu by rádo, aby se tento poměr změnil.

V budoucnu by firma měla získávat až polovinu potřebného množství na spotových trzích, jak píše deník Rzeczpospolita.
Není zřejmé, zda zvažovaný krok vypovídá více o síle ropného koncernu, nebo o jeho slabosti. Zda si Orlen je jist, že tržní ceny budou výhodné, nebo zda si je vědom rizika, že Družba jednou vyschne.

Družba je největším ropovodným systémem světa. Zřízena byla za dob Sovětského svazu a měla prohlubovat závislost satelitních zemí. A na tomto pojetí se mnoho nezměnilo, jak se v roce 2006 mohli pohledem do prázdného potrubí přesvědčit v litevské rafinerii Mažeikiai. Zavření kohoutů mělo tehdy odradit Orlen od převzetí této rafinerie. Když ji Poláci přesto koupili, ropovod zůstal suchý definitivně – prý kvůli bezpočtu trhlin, které činí opravu nerentabilní.

Když v roce 2007 začala ruská ropná firma Transněfť pokládat druhou větěv ropovodu BPS (Baltic Pipeline System) přes Bělorusko a Pobaltské státy až k Finskému zálivu, objevily se názory, že Družba po zprovoznění BPS vyschne. K tomu dosud nedošlo, přestože Rusové na jaře začali ropu z BPS posílat do světa mořskou cestou z nově vybudovaného přístavu UstLuga. Ale Družbou skutečně proudí stále menší objem ropy. V prvním čtvrtletí letošního roku to bylo 5,8 milionu tun, ve druhém 4,8 milionu a ve třetím 3,6 milionu.

Výsledek jednání je ve hvězdách

Dva dlouhodobé kontrakty na dodávky ruské ropy Orlenu vyprší na konci roku. Budou sjednány nové podmínky, a to s firmami Rosněfť, Lukoil, TNK-BP a jejich prostředníky. Ale co se vyjedná, je nejisté. Milion tun, nebo 200 tisíc tun měsíčně? Obojí je možné. Podle toho, jak jednání dopadnou, bude Orlen muset případně dokupovat na spotových trzích.