Plynové elektrárny se po letech v kómatu probouzejí, vydělávají i Počerady

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: ctk

Padající cena zemního plynu oživuje evropské plynové elektrárny, včetně českých Počerad. Zemní plyn loni zlevnil o 31 procent a jen letos jeho cena spadla o 14 procent. Německé plynové elektrárny se díky tomu od 7. prosince dostávají ve špičce do provozního zisku. Ten se za měsíc vyšplhal z nuly k osmi eurům za megawatthodinu.

Naposledy se německým elektrárnám na plyn povedlo přehoupnout do černých čísel v únoru 2012. Ve Francii se plynové elektrárny dokonce vyplatí provozovat i mimo špičku. Jejich provozní zisk se vyšplhal na čtyřleté maximum 7,23 eur za megawatthodinu.

Na tuto vlnu naskočil i ČEZ, který loni na podzim rozjel novou počeradskou elektrárnu na dosud rekordní počet dnů. Loni v říjnu se energetické skupině vyplatilo spustit Počerady, když se cena elektřiny ve špičce přehoupla přes 37 eur za megawatthodinu. V době, kdy vyráběla, ČEZ byl schopen prodávat elektřinu i za více než 50 eur.

Natural Gas

I když spalování plynu produkuje zhruba polovinu emisí skleníkových plynů než uhlí, nedokázaly se dosud plynové elektrárny proti levnější výrobě z uhlí prosadit. Společnosti jako E.On nebo Statkraft musely zavírat elektrárny, které se hodí pro vyrovnávání kolísavé výroby obnovitelných zdrojů.

Konkurence i pro atom

Teď je vše jinak. Francouzská banka Société Generale odhaduje, že plyn bude dál zlevňovat, když skončí zima a cena ropy dál klesne. „Jsme v situaci, kdy nejeefektivnější plynové elektrárny nahrazují nejméně účinné uhelné zdroje,“ řekl agentuře Bloomberg Marcus Bokemann, ředitel pro strategii švédské společnosti Vattenfall.

Francouzská společnost Engie zdvojnásobila výrobu ve svých čtyřech elektrárnách v roce 2015. Oživila i turbíny v elektrárně Fos-sur-Mer, která byla dlouho v hibernaci. „Ceny plynu jsou dokonce tak nízko, že plynové elektrárny mohou konkurovat atomovým elektrárnám v produkci nejlevnější elektřiny,“ tvrdí Bruno Brunetti ze společnosti Pira Energy.