Plynovod Eastring má šanci na úspěch, získal unijní podporu

Plynovod Eustream

Plynovod Eustream Zdroj: EPH

Evropská komise zařadila plynovod ze Slovenska do Turecka na seznam prioritních projektů. Soupeřit o unijní přízeň bude s konkurenčním plynovodem Gazpromu s názvem Tesla, který se vyhýbá Rumunsku a Bulharsku.

Plynovod Eastring, který by měl spojit Slovensko s Tureckem, se dostal na seznam evropských infrastrukturních Projektů společného zájmu. Je to výraz politické podpory Evropské komise pro projekt, s nímž přišel slovenský provozovatel tranzitních plynovodů Eustream, který patří slovenskému státu a české skupině Energetický a průmyslový holding.

Eustream o zařazení na seznam usiloval. Pokud by v budoucnu skončila přeprava plynu přes Ukrajinu a Slovensko do Evropy, Eastring by výpadek příjmů z tranzitu slovenské firmě nahradil. Nyní bude moci požádat o evropskou dotaci na studii proveditelnosti, jejíž zpracování bude trvat zhruba rok.

Zařazení na seznam věci urychlí

„Výhodou zařazení na seznam je prioritní řešení a urychlení povolovacích procedur v zemích, přes které bude plynovod procházet.
Zároveň znamená možnost získání finančních prostředků z rozpočtu EU a spolufinancování Evropskou komisí,“ říká Vahram Chuguryan, mluvčí Eustreamu.

Plán EastringuPlán Eastringu | E15

Eastring, jehož náklady se odhadují na dvě miliardy eur, by dokázal dopravit do střední a západní Evropy plyn z Ruska, Íránu či Ázerbájdžánu přivedený na jižní hranici Evropské unie. Opačným směrem by dokázal zásobovat Bulharsko, Rumunsko či Maďarsko. V prvotní fázi by mohl ročně přepravit 20 miliard metrů krychlových, později by se kapacita mohla zvednout až na dvojnásobek.

Konkurence v podobě Tesly

Jenže na unijním seznamu má konkurenty. Komise na něj zařadila také plynovod Tesla, který vymyslel Gazprom jako spojku do střední Evropy, která naváže na plánovaný plynovod Turkstream. Obě trubky by unie nejspíš nepodpořila. „Studie proveditelnosti bude Eastring posuzovat i vůči konkurenčním projektům. Jeho výhodou jsou obousměrné dodávky ze severu na jih,“ říká místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Stavbu by podle něj mohla financovat Evropská investiční banka, Slovenský investiční holding nebo fond z takzvaného Junckerova investičního balíčku.

Eastring by využil už existující plynovody v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Nejdelší nově budovanou částí by byla trasa napříč Rumunskem za necelou miliardu eur. Projekt má velkou podporu slovenské vlády. „Eastring je ve skupině projektů, které jsme poslali ze Slovenska do Evropské investiční banky a které čekají na posouzení a schválení,“ prohlásil na začátku listopadu slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák.