Plynu je nadbytek, dodávky na příští zimu mohou výrazně zlevnit

Plynový zásobník RWE v Hájích na Příbramsku

Plynový zásobník RWE v Hájích na Příbramsku Zdroj: ctk

Dodavatelé nyní nakupují plyn na příští topnou sezonu až o 40 procent levněji, než když jej obstarávali na letošní zimu. Cenu na léto tlačí dolů také vysoké zásoby v podzemních zásobnících.

S koncem zimy se dodavatelé plynu odhodlali ke zlevnění pro koncové zákazníky. Proti tomu, co by mohlo přijít na podzim před příští zimou, je však nynější zlevnění kolem 10 procent jen mírným vánkem. Na velkoobchodním trhu se otevírá prostor pro propad cen na další topnou sezonu ve srovnání s letošní zimou o více než 30 procent. Jestli před rokem obchodníci nakupovali plyn na zimu 2016 za více než 23 eur za megawatthodinu, tak kontrakt na příští zimu se dá pořídit za zhruba 13 eur.

„Zákazníci, kteří mají cenu plynu vázánu na hodnotu termínových kontraktů futures a obstarávají si plyn postupným nákupem, mohou meziročně ušetřit kolem 35 procent nákladů,“ odhaduje Ondřej Grohar, jednatel poradenské společnosti Ensytra. Postupné nákupy jsou zatím především doménou firem.

Zásoby na léta dopředu

Domácnosti budou odkázané na obchodní strategii svých dodavatelů. Bude záležet na tom, kolik plynu na příští zimu už nakoupili v uplynulých měsících, kdy byla cena plynu na burzách vyšší. „Podstatnou část plynu pro koncové zákazníky zajišťujeme na termínovaných trzích s předstihem v řádu let,“ říká Martin Chalupský, mluvčí RWE.

Velkoobchodní ceny plynuVelkoobchodní ceny plynu | E15

Největší z alternativních dodavatelů plynu ČEZ Prodej začal nakupovat plyn pro příští rok letos v lednu. I tehdy ale za plyn zaplatil o zhruba 28 procent méně než před rokem. „Cenu plynu zajišťujeme s ročním, maximálně dvouletým předstihem tak, abychom minimalizovali rizika výkyvu cen,“ dodává mluvčí Moravských naftových dolů Dana Dvořáková.

Oslovení dodavatelé připouštějí, že na podzim se zlevňovat bude. „Největší část plynu dodavatelé nakoupí v tomto roce. Sice s časovým zpožděním, ale trend klesajících burzovních cen se do konečných cen na příští sezonu jistě promítne,“ říká Jiří Gavor, šéf Asociace nezávislých dodavatelů energie a jednatel poradenské společnosti ENA.

Nezvykle plné zásobníky

Velkoobchodní ceny zemního plynu drží dole nízká cena ropy a poměrně vysoké zásoby plynu v podzemních zásobnících. V Česku jsou zásobníky plné ze 34 procent, loni touto dobou byly plné jen z pětiny. V Německu se naplněnost zásobníků blíží 50 procentům, zatímco o rok dříve v nich zůstávalo 28 procent plynu. Nabídka plynu na trhu tak aktuálně převyšuje poptávku.

Po třech letech je letos zaděláno na pokles cen, který by se mohl promítnout i do statistik inflace, jak se stalo v roce 2013. Tehdy vlnu zlevňování rozpoutala RWE, když si vyjednala s Gazpromem výrazné snížení cen plynu z dříve uzavřené dlouhodobé smlouvy. Od té doby velká část domácností uzavřela s dodavateli fixní smlouvy na několik let, čímž se jejich šance na zlevnění podle aktuálních podmínek na burzách zmenšila. Například RWE ovšem tvrdí, že svým klientům s fixními smlouvami garantuje zlevňování až do roku 2018.