Po brexitu přehodnotíme investice v Británii, pohrozil Airbus

Továrna Airbusu v britském Broughtonu

Továrna Airbusu v britském Broughtonu Zdroj: Airbus

Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
6
Fotogalerie
Evropský výrobce letecké techniky Airbus by znovu zvážil své budoucí investice v Británii, pokud by se země rozhodla opustit Evropskou unii. Prohlásil to šéf britské divize Airbusu Paul Kahn. Obavy ze slíbeného referenda o setrvání Británie v EU již vyjádřilo několik dalších čelných představitelů byznysu.

Britský premiér David Cameron, vítěz nedávných parlamentních voleb v Británii, slíbil uspořádat hlasování do konce roku 2017. Předtím se chce pokusit jednat o změně vztahů Británie s EU.

Nevěřím, že někdo, kdo někdy řídil globální byznys, může vážně a jasně tvrdit, že větší hodnota a ekonomické výhody budou mimo EU než v ní

Kdyby se Britové rozhodli pro odchod z osmadvacítky, Airbus by znovu zvážil své budoucí investice v Británii, pokud by v jiných částech Evropy existovaly příznivější podnikatelské podmínky. Své současné aktivity v zemi by vzhledem k času, který by potřeboval na přesun výrobních dovedností, podle Kahna snadno přesunout nemohl.

„Nevěřím, že někdo, kdo někdy řídil globální byznys, může vážně a jasně tvrdit, že větší hodnota a ekonomické výhody budou mimo EU než v ní,“ řekl Kahn v projevu, který přednesl před velšskými podnikatelskými špičkami.

OBRAZEM: Továrna Airbusu v britském Broughtonu

Airbus je druhým největším světovým výrobcem letadel po americkém Boeingu. Firma působí i ve Francii, Německu a ve Španělsku. V Broughtonu na severu Walesu vyrábí křídla pro všechna svá dopravní letadla. V Británii firma zaměstnává kolem 16 tisíc lidí, závod v Broughtonu má asi šest tisíc zaměstnanců. Další tisíce lidí pracují nedaleko Bristolu, kde navrhují křídla a provádějí testy podvozků.

Exitu se obává i Vodafone

Názor, že Británie by měla zůstat členem osmadvacítky, zastává podle Reuters i výkonný ředitel britské skupiny Vodafone. Naopak šéf společnosti JCB lord Anthony Bamford podle BBC tento týden prohlásil, že Británie by se coby jedna z největší světových ekonomik odchodu z EU neměla obávat.

Německý finanční ústav Deutsche Bank tento týden oznámil, že ustavil pracovní skupinu, která bude uvažovat o přesunu některých aktivit do Německa či jiné země eurozóny v případě, že Británie osmadvacítku opustí.

Cena za brexit. Co by znamenal odchod Británie z EU?