Podniky kvůli novým tarifům čeká chaos v účtech za elektřinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ceps

Pokud velké firmy začnou omezovat své požadavky na elektrickou síť až příští rok, budou na krytí nákladů distribuce a přenosu elektřiny chybět miliardy.

Velké firmy nyní mají v rukách hladký rozjezd nového systému počítání regulovaných cen elektřiny. Start nového tarifního systému, který se očekává na začátku příštího roku, může rozkolísat na několik let výši ceny za distribuci a přenos elektřiny. Velcí odběratelé elektřiny by pak jeden rok platili za elektřinu méně a další roky více. Cena by se stabilizovala až za tři či čtyři roky.

V novém systému bude hlavní jednotkou, podle níž se firmám bude vypočítávat cena za přenos a distribuci elektřiny, rezervovaný příkon. Podle odhadů EGÚ Brno mají dnes firmy smluvně zajištěn dvakrát větší příkon, než by potřebovaly. Tím blokují kapacitu sítě. „Nový tarifní systém bude znamenat pro firmy vysokou motivaci ke snížení rezervovaného příkonu,“ říká Luděk Piskač ze Sdružení velkých spotřebitelů energie.

Nový tarifní systém bude znamenat pro firmy vysokou motivaci ke snížení rezervovaného příkonu

Jenže půjde o to, jak rychle se firmy ke změnám odhodlají. Energetický regulační úřad bude při stanovení regulovaných
cen vycházet z hodnot rezervovaných příkonů z konce roku 2015. Pokud ale firmy kvůli snaze ušetřit sníží své požadavky na připojení, vybere se příští rok o miliardy korun méně, než distribuční firmy potřebují. Těm by se pak peníze vrátily o dva roky později ve zvýšených sazbách. Firmy by tak rok ušetřily, ale v dalších letech by jim náklady zase stouply.

„ERÚ má možnost v polovině roku 2016 požádat provozovatele soustav o aktualizaci hodnot rezervovaných příkonů u velkoodběratelů. Na jejich základě pak návrh regulovaných cen upraví,“ vysvětluje mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Pokud tedy firmy sníží své rezervované příkony už během prvního pololetí, časový nesoulad ve výběru peněz na přenos a distribuci a kolísání cen se omezí.

Důvody už jsou letos

Podniky mají už letos důvod rezervovaný příkon snížit, aby ušetřily na poplatku za obnovitelné zdroje. U velkých spotřebitelů jde o úsporu v řádech stovek milionů korun za rok. „Lze předpokládat, že většina firem bude kvůli příspěvku na OZE reagovat už letos, zbývající se přizpůsobí nejpozději s náběhem nových tarifů,“ dodává Piskač.

Distribuční společnosti zatím velký zájem o úpravy příkonů nezaznamenaly. „Zatím jsme dostali zhruba patnáct požadavků na snížení rezervovaného příkonu na napěťové hladině velmi vysokého napětí v řádu jednotek megawattů,“ uvádí mluvčí E. ON Distribuce Vladimír Vácha. Podobně je na tom i PRE Distribuce. ČEZ Distribuce konkrétní počty žádostí neposkytla.

Po ustálení celého systému by měly podle výpočtů EGÚ Brno za distribuci a přenos elektřiny zaplatit o 4–16 procent více menší firmy, které nevyužívají plně svůj rezervovaný příkon. Naopak podniky s nepřetržitým odběrem elektřiny a vícesměnnými provozy ušetří dvě až šest procent.

Elektřina může podražit hlavně těm, co s ní šetří