Pokles cen ropy je politická kalkulace, tvrdí Putin

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rychlý pokles světových cen ropy, který těžce doléhá na ruskou ekonomiku, je podle šéfa Kremlu Vladimira Putina částečně projevem politických kalkulací. "Politika je v cenách ropy vždycky přítomna," prohlásil ruský prezident před cestou do Pekingu na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Putin nejmenoval žádný stát, který by za „politické kalkulace“ mohl být odpovědný. Některé ruské komentáře ale z ropného spiknutí proti Moskvě obviňují Spojené státy a Saúdskou Arábii.

„Samozřejmě, že existují objektivní příčiny pro globální pokles cen, zejména je to snížení celkového hospodářského růstu, v jehož důsledku se v mnoha zemích snižuje poptávka,“ uvedl Putin v rozhovoru pro čínské novináře. „V některých krizových momentech ale vzniká podezření, že při tvorbě cen energetických surovin převládá politika,“ upozornil.

Levná ropa Rusko poškozuje

Ceny za ruskou ropu se od června propadly o čtvrtinu. Zatímco Rusko pro vyrovnaný rozpočet, závislý z velké míry na prodeji surovin, potřebuje prodávat ropu za 114 dolarů za barel, nynější cena se pohybuje kolem 80 dolarů. Nízké ceny ruskou ekonomiku poškozují, tím spíš, že je vystavena západním sankcím.

Putin v rozhovoru potvrdil, že kompenzaci za poškozené vztahy se Západem bude Moskva hledat v tichomořském regionu. „Podnikli jsme kroky, které rozšíří strukturu našich růstových zdrojů a omezí přílišnou závislost na evropském trhu energetických surovin. Jde zejména o růst vývozu ropy a zemního plynu do zemí asijsko-tichomořské oblasti,“ řekl kremelský šéf čínským žurnalistům.

Stav spolupráce mezi Pekingem a Moskvou ruského prezidenta uspokojuje. Dosáhla podle něj „v dějinách nejvyšší úrovně důvěryhodnosti“. Putin naopak kritizoval americký projekt tichomořského partnerství, který předpokládá zónu volného obchodu s tichomořskými státy včetně Japonska, nikoli ovšem s Čínou a Ruskem. „Je to jen další pokus vytvořit projekt, z něhož budou těžit samy Spojené státy,“ řekl ruský prezident.