Policie již zmrazila Skupině ČEZ kvůli solární elektrárně Vranovská Ves přes miliardu korun

Solární elektrárny ČEZ jsou často předmětem policejního vyšetřování.

Solární elektrárny ČEZ jsou často předmětem policejního vyšetřování. Zdroj: ČEZ

ČEZ
Sídlo ČEZ
Skupina ČEZ
4
Fotogalerie

Částka, kterou česká policie zmrazila Skupině ČEZ kvůli solární elektrárně Vranovská Ves, se opět zvýšila. Na začátku roku již byly zmrazeny prostředky společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje ve výši přesahující 824 milionů korun.

Dalších zhruba 223 milionů korun bylo obstaveno na bankovním účtu firmy ČEZ. Informace o řízení zveřejnila Skupina ČEZ ve své výroční zprávě za uplynulý rok.

Policie tak celé Skupině ČEZ zmrazila celkem přes miliardu korun. O rok dříve byla tato suma přibližně 936 milionů korun. „Jedná se o prostředky zajištěné v souvislosti s řízením, které se týká elektrárny postavené zhruba před deseti lety,“ uvádí mluvčí Skupiny ČEZ Martin Schreier.

Zadržuje se přitom polovina peněz, které ČEZ Obnovitelné zdroje získá z prodeje elektřiny z fotovoltaického zdroje Vranovská Ves, která patří mezi největší solární projekty firmy. Ročně tak obstavená částka narůstá o více než sto milionů korun.

„V obou případech se jedná o předběžná zajišťovací opatření provedená orgány činnými v trestním řízení v kauze, kdy obviněné osoby nejsou zaměstnanci společností Skupiny ČEZ,“ uvádí výroční zpráva. Policie stíhá, jak již dříve informoval deník E15, celkem čtyři osoby spojené s projektem solární elektrárny.

Objem zadržovaných peněz odpovídá rozdílu mezi výkupními cenami platnými pro roky 2010 a 2011. Na přelomu těchto let došlo k zásadní změně ve výkupních cenách, které v roce 2011 klesly na polovinu. „Tento případ je v současné době projednáván soudem a nebyl dosud pravomocně ukončen. Proto se k věci nebudeme  dále vyjadřovat,“ uvedla k dotazům deníku E15 ohledně zadržovaných prostředků Iva Knolová z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Skupina ČEZ se však podle Schreiera brání proti rozhodnutím právními prostředky. 

Sluneční zdroj Vranovská Ves byl nicméně v hledáčku policie již v minulých letech. „Policie v tomto případě prověřuje podezření, že fotovoltaická elektrárna Vranovská Ves nemusela být do konce roku 2010 hotová. Obecně v takovýchto případech dochází k falšování například revizních zpráv,“ uvedl před šesti lety pro Českou televizi olomoucký státní zástupce Radek Mezlík. V říjnu 2014, jak dříve informoval deník E15, byla kauza odložena.

Právě rok 2010 byl pro solární elektrárny kritickým. Od Nového roku 2011 totiž přestaly platit staré výkupní ceny elektřiny, které byly dvojnásobné oproti roku 2011. Každý investor proto chtěl stihnout zprovoznění zdroje do konce roku 2010.

Ještě v současnosti proto šetří policie celou řadu případů, kde jsou pochybnosti o tom, zda solární zdroj byl dokončen včas. Soudci zároveň již vynesli rovněž řadu verdiktů kvůli podvodům se zprovozněním elektráren v roce 2010.

Mediálně nejznámější kauzou jsou chomutovské solární elektrárny, v níž byli odsouzeni synové miliardáře Zdeňka Zemka na šest let a devět měsíců vězení. V případu si vyslechli nepodmíněné tresty i další účastníci.