Policie zasahovala u konfliktu před zkrachovalou vagonkou Heavy Machinery

vagony Heavy machinery services, dříve Legios

vagony Heavy machinery services, dříve Legios Zdroj: Archiv Profit

Vagonka Heavy machinery services, dříve Legios
Vagonka Heavy machinery services, dříve Legios
Vagonka Heavy machinery services, dříve Legios
Vagonka Heavy machinery services, dříve Legios
Vagonka Heavy machinery services, dříve Legios
6
Fotogalerie

Policie zasahovala u konfliktu, který vznikl před lounskou firmou, zajišťuje bezpečnost v okolí. Podle informací ČTK má jít o areál výrobce vagonů Heavy Machinery Services. Policie byla podle serveru AKTU.news nucena uklidnit situaci i varovným výstřelem ze samopalu. Zaměstnanci nesmí dovnitř firmy. Krajský soud v Českých Budějovicích ve středu zamítl návrh firmy na povolení reorganizace.

"Dnes přibližně ve 3:30 pronikly do areálu HMS asi tři desítky mužů, někteří vyzbrojeni tyčemi, kteří se prezentovali jako personál společnosti Legios Loco a vyvolali potyčku s ostrahou. Situaci musela řešit policie," řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková.

„Řešíme situaci v lounské firmě. Jedná se o složitý právní problém a my zjišťujeme, zda dochází k protiprávnímu jednání,“ uvedla mluvčí lounské policie Irena Pilařová. „Jelikož došlo ke konfliktní situaci, policie je na místě, aby zajistila bezpečnost,“ řekla Pilařová. 

Podle serveru AKTU.news insolvenční správkyně chtěla dnes pokračovat v areálu firmy Heavy Machinery Services, dříve Legios Loco, v inventarizaci majetku. Tomu zabránila skupina ozbrojená například tyčemi, píše server.

Výrobce vagónů, dříve známý jako Legios, je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Ve středu Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl návrh firmy na povolení reorganizace. Na majetek Heavy Machinery se tak prohlašuje konkurs, tím však podle usnesení nekončí provoz podniku. Schůze jeho věřitelů proběhne 21. srpna.

Budějovický krajský soud zamítl reorganizaci HMS už v lednu. V dubnu jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze a věc mu vrátil. V novém rozhodnutí budějovický soud zopakoval, že jednání HMS a plnění povinností, které soud firmě uložil, vzbuzuje pochybnosti o poctivosti jejích skutečných úmyslů.

Podle soudu se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco a fungování obou firem je úzce spjaté - Legios Loco pronajímá výrobní areál a dodává HMS pracovní sílu, veškerý obchod jde přes Legios Loco. Firma Legios Loco patří podle údajů v Obchodním rejstříku kyperské společnosti Kirosium Limited. Jediným akcionářem HMS je od letošního března litoměřická firma Trinites CZ. HMS se proti verdiktu odvolá k Vrchnímu soudu v Praze.