Polovina nových bytových domů v Německu již využívá tepelná čerpadla, v Česku zájem také roste

Venkovní jednotka tepelného čerpadla vzduch-voda odebírá teplo z okolního vzduchu a předává ho topnému médiu, tedy vodě.

Venkovní jednotka tepelného čerpadla vzduch-voda odebírá teplo z okolního vzduchu a předává ho topnému médiu, tedy vodě. Zdroj: iStock

Poptávka po tepelných čerpadlech jako alternativě k vytápění olejem nebo plynem v Německu stále roste. Za první tři čtvrtletí roku 2022 se zde vyrobilo téměř 243 tisíc tepelných čerpadel, tedy téměř o polovinu více než ve stejném období předloňského roku.

Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu uvedl, že ve srovnání s rokem 2017 se počet vyrobených tepelných čerpadel za první tři čtvrtletí roku 2022 více než zdvojnásobil. Čerpadla podle úřadu v roce 2021 jako primární zdroj energie pro vytápění lidé využívali v polovině nových domů, v roce 2016 to byla zhruba jen třetina.

Tato zařízení se používají především v rodinných domech a dvojdomcích. Čerpadla byla podle německých statistiků v roce 2021 instalována v téměř 54 procentech těchto domů. U velkých bytových domů to ale bylo pouze 30,6 procenta.

Výrazně vzrostl i německý zahraniční obchod s tepelnými čerpadly. V roce 2022 byla do Německa dovezena tepelná čerpadla v hodnotě téměř 738,3 milionu eur, především ze Švédska (13,1 procenta), Polska (12,8 procenta) a Francie (12,3 procenta), což je o čtvrtinu více než v předchozím roce. Oproti roku 2017 se hodnota více než zčtyřnásobila, uvedl server ZDF.de.

Zelená cesta v Evropě

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

V České republice také roste počet tepelných čerpadel, ale pomaleji. Statistika ministerstva průmyslu a obchodu uvádí, že loni jich bylo v České republice nainstalováno více než 60 tisíc, což je zhruba dvojnásobný počet oproti roku 2021 a pětinásobek počtu instalací z roku 2016. V Česku převažují tepelná čerpadla typu vzduch-voda. Ty si loni pořídilo celkem 57 913 zájemců.

Výrazně menší zájem je o investičně náročnější technologii, která čerpá teplo z podzemních vrtů, těch loni podle Ekonomického deníku celkem přibylo 2269. Za rostoucím zájmem o tepelná čerpadla v Česku stojí výrazný růst ceny zemního plynu a elektřiny a změna legislativy, která zpřísňuje ekologické podmínky pro nové domy.