Polsko nechce spoléhat na ruský plyn, zdvojnásobí kapacitu dovozu ze Západu

Plynová infrastruktura (ilustrační foto)

Plynová infrastruktura (ilustrační foto) Zdroj: Glen Dillon via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Polsko zvýšilo na více než dvojnásobek kapacitu zpětného toku v plynovodu Jamal, který vede z Ruska přes Polsko do Německa. Zpětný tok Jamalu umožňuje Polsku dovážet plyn ze Západu, a snížit tím závislost země na dovozu plynu z Ruska.

Polsko získalo poprvé možnost dovážet plyn potrubím ze Západu loni v dubnu, kdy upravilo infrastrukturu Jamalu a přečerpávací stanici v německém příhraničním městě Mallnow. Umožnění zpětného toku plynu je součástí širší snahy Evropské unie vystavět nová spojení a novou infrastrukturu kvůli zajištění bezpečnosti dodávek plynu.

Rozšíření stanice Mallnow nyní zvýšilo kapacitu zpětného toku přes Jamal na 5,5 miliardy krychlových metrů ročně z dosavadních 2,3 miliardy kubíků, sdělil podle agentury Reuters Gaz-System. Polsko spotřebovává ročně kolem 16 miliard kubíků plynu a jeho většina pochází z Ruska. Varšava nyní také buduje terminál pro dovoz a úpravu zkapalněného plynu (LNG) na pobřeží Baltského moře, který dál sníží závislost na ruském plynu.

K vybudování nového propojení plynovodů nebo posílení kapacity pro zpětné toky přistoupily v poslední době i další země střední a východní Evropy, včetně České republiky. Podnítily to časté spory o ceny plynu mezi Moskvou a Kyjevem, projekty zpětných toků pak loni zrychlila ukrajinská krize.