Polsko se připravuje na těžbu břidlicového plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Polsko by mělo již nyní myslet na výstavbu zařízení na zkapalnění plynu, které by mu v budoucnu umožnilo vyvážet břidlicový plyn. Je o tom přesvědčen nový ministr státního majetku Mikołaj Budzanowski.

Jeho slova sice není možné interpretovat jako investiční rozhodnutí, ale ministr svou zemi zjevně už teď považuje za budoucího vývozce zemního plynu a doporučuje se na tuto roli připravovat. Podle předběžných odhadů by se v Polsku mohlo nalézat až 5,3 bilionu metrů krychlových břidlicového plynu, množství, které by při současné spotřebě v zemi vystačilo nejméně na tři století.

Budzanowski zároveň navrhuje prověřit, zda by bylo možné postavit zařízení na zkapalňování břidlicového plynu v blízkosti přístavního terminálu pro zkapalněný zemní plyn (LNG), který se už od března staví u Svinoústí. Projekt má zvýšit energetickou bezpečnost Polska, které dosud dováží zemní plyn téměř výhradně z Ruska.

Terminál v hodnotě 2,5 miliardy zlotých (zhruba 14,7 miliardy korun) by měl zahájit provoz 30. června 2014. Umožní dovoz pěti miliard metrů krychlových LNG ročně, což odpovídá třetině polské roční spotřeby.

Plynařský koncern PGNiG už podepsal dlouhodobý kontrakt na dovoz 1,5 miliardy metrů krychlových LNG z Kataru.
Týž objem chce firma získat na krátkodobých a střednědobých kontraktech.

Rozšiřování infrastruktury

Kromě přístavního terminálu u Svinoústí staví Polsko plynovody na jih a západ. V září byl otevřen plynovod Stork, který u Těšína propojuje plynové soustavy Polska a Česka a v budoucnu umožní dovoz z rakouského Baumgartenu, kde by měl končit plynovod Nabucco. Obdobné, již existující napojení na Německo u Lasowa se rozšiřuje s výhledem na případné zvýšení dovozu ze západu.