Polsko výrazně mírní odhad zásob břidlicového plynu

Břidlicový plyn

Břidlicový plyn Zdroj: profimedia.cz

Polsko své zásoby plynu z břidlic odhaduje na 346 až 768 miliard metrů krychlových. Uvedl to dnes Státní geologický institut. Je to několikanásobně méně, než předloni zveřejnil americký Úřad pro energetické informace (EIA). Ve své studii odhadl zásoby této suroviny v Polsku na 5,3 bilionu metrů krychlových.

Náměstek ministra životního prostředí Piotr Woźniak řekl, že dnešní údaje jsou jen předběžné a že odhady zásob mohou vzrůst s tím, jak pokračují průzkumné vrty břidlicového plynu.

Maximální zásoby tak mohou být do 1,92 bilionu metrů krychlových. Úřady doposud udělily přes 100 koncesí na průzkum ložisek plynu z břidlic. Dostali je těžařští giganti jako Exxon Mobil a Chevron. Do průzkumu se pustily i polské státní firmy, jako je třeba plynárenský monopol PGNiG nebo rafinérská společnost Orlen.

Poláci si chtěli brát příklad ze Spojených států, které se v posledních letech díky plynu z břidlic staly nezávislé na jeho dovozu, a dokonce ho začaly vyvážet. Zároveň v USA klesly ceny plynu a v této branži vznikly statisíce nových pracovních míst.

Polsko má také 145 miliard metrů krychlových zemního plynu z konvenčních zdrojů. V současnosti spotřebuje 14,5 miliard metrů krychlových této suroviny ročně. Při takové spotřebě by Polsku zemní plyn z vlastních zdrojů vystačil na 35 až 65 let.

Nicméně v Evropě se šíří obavy z dopadu těžby na zásoby vody. Některé země jako Francie a Bulharsko už zakázaly i pouhý průzkum nového zdroje. Podle nedávno zveřejněné studie polského Státního geologického institutu ale zkušební těžba břidlicového plynu metodou hydraulického štěpení neboli frakování v severním Polsku nemá nebezpečný vliv na podzemní a povrchovou vodu ani ovzduší.

Zásoby břidličného plynu jsou podle všeho i v Česku. V oblastech, kde by firmy chtěly zkoumat zásoby této suroviny a případně ji i těžit, se kvůli obavám o životní prostředí zvedl odpor ze strany obcí a místních lidí.