Potíže ČEZu v Bulharsku nekončí, tamní regulátor zahájil kontrolu firmy

Budova ČEZ v Sofii

Budova ČEZ v Sofii Zdroj: Petr Horky

Bulharský energetický regulační úřad odstartoval kvůli velkému množství stížností zákazníků kontrolu v místních divizích českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Řada Bulharů si totiž údajně v poslední době opět stěžuje na příliš vysoké účty za energii, před rokem dokonce drahý proud vyhnal lidi v Sofii do ulic.

Kontrola, která se kromě trojice distributorů elektřiny týká rovněž teplárny v bulharském hlavním městě Sofii, má za úkol zjistit jakékoli nesrovnalosti. Potrvá podle úřadu čtyři měsíce, ale v závislosti na zjištěných skutečnostech může být prodloužena.

Podle ČEZ se prý jedná o standardní kontrolu dodržování licenčních povinností všech distributorů, kterou regulátor ohlásil již v polovině prosince. „ČEZ je přesvědčen, že všechny své povinnosti plní, ostatně nedávno to potvrdil i regulační úřad tím, že nenašel pochybení, které by mohlo vést k odebrání licence,“ dodala mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN se již začátkem loňského roku staly kvůli vysokým fakturám terčem masových protestů Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou.

Bulharské úřady poté v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. V listopadu ale regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje. České Energo-Pro dal bulharský antimonopolní úřad v průběhu roku dvakrát pokutu za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Graf 6. 1. 2014.Graf 6. 1. 2014. | vagaday@mf.cz

Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky citlivým tématem, protože náklady na dodávky proudu tvoří velkou část výdajů tamních domácností, a to zejména v zimních měsících.

Bulharský regulátor od začátku letošního roku opět snížil ceny elektrické energie pro domácnosti i průmyslové odběratele. ČEZ již dříve uvedl, že se proti tomuto rozhodnutí bude bránit soudní cestou. Loni úřad k podobnému snížení cen přistoupil dvakrát.

Kauza ČEZ v Bulharsku (rok 2013)
17. února Bulhaři demonstrovali proti vysokým účtům za elektřinu. Lidé se stejně jako při dřívejších protestech dožadovali „znárodnění“ distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února Tvrdým postupem proti ČEZ a příslibem nižší ceny pro spotřebitele se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit masové protesty. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, jenž mohl vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria.
20. února V reakci na demonstrace podal Borisov demisi. ČEZ označil řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.
27. února Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.
6. března Parlament v Bulharsku zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. Návrh mimo jiné počítal s odebráním licence ČEZ.
17. března Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZ. Kontrola podle něj prokázala „masivní porušování“ pravidel firmou.
28. března Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
29. března Společnost ČEZ poslala k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady. Některé jejich kroky mohou být podle ČEZ v rozporu s bulharským i evropským právem.
3. dubna Bulharská prokuratura oznámila, že po auditu zahájí pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají ČEZ Bulgaria. Prokuratura chtěla prověřit rozdělování dividend ČEZ a smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele.
11. dubna Bulharská odbočka ČEZ provedla kontrolu všech kontraktů se subdodavateli, kteří pro ni zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Byla odhalena řada nedostatků.
16. dubna Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.
9. května Bulharský antimonopolní úřad vyměřil Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu.
21. června Rakouská energetická společnost EVN zahájila kvůli sporu o ceny elektrické energie rozhodčí řízení proti Bulharsku.
28. června Bulharský parlament schválil změny v energetickém zákoně, které umožňují snížení cen elektřiny.
14. listopadu Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence tamní prodejní i distribuční společnosti ČEZ. Nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém