Praha chce přetáhnout Kladnu obchody s energií

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto

Souboj o prodej elektřiny a plynu obcím a veřejným institucím nabírá na síle. Čtyři obchodníci, kteří jsou členy pražské energetické burzy PXE, ji přiměli zřídit platformu, na níž budou moci v burzovních aukcích nakupovat energie veřejné instituce. Snaží se tím nalomit dominanci Českomoravské komoditní burzy Kladno, kde zatím nakupují energie všechna ministerstva, většina krajů a stovky obcí a jimi zřizovaných organizací.

O dodávky zde však soutěží jen velmi úzký okruh obchodníků a pro některé i velké společnosti je vstup na parket uzavřen.

„Snažili jsme se účastnit veřejných zakázek na Českomoravské komoditní burze Kladno, ale nakonec se to neuskutečnilo,“ potvrzuje Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy, která se na vzniku nové platformy na PXE podílela. „Volali jsme po vzniku tržního prostředí i v této oblasti a jsme rádi, že se této příležitosti chopila právě PXE,“ dodává mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Na PXE se do obchodů pro koncové zákazníky zapojuje také ČEZ, který se aukcí v Kladně neúčastní. Celkem na této platformě působí devět dodavatelů.

Mluvčí kladenské burzy Martin Soukup namítá, že skutečným důvodem vzniku nové platformy je to, že PXE v loňském roce klesl objem obchodů meziročně o třetinu a hledá způsob, jak tento trend zvrátit.

Volali jsme po vzniku tržního prostředí i v této oblasti a jsme rádi, že se této příležitosti chopila právě PXE

Snaha obchodníků přesměrovat část veřejných institucí na novou burzu však zatím vyznívá naprázdno. Od loňského listopadu, kdy platforma vznikla, na burze koupil elektřinu a plyn pouze katastrální úřad. „První větší vlnu obchodů očekáváme za půl roku, kdy obce začnou nakupovat energie na příští rok,“ říká generální sekretář PXE David Kučera.

Mezitím se do propagace nové burzy aktivně zapojila Bohemia Energy, která její služby nabízí po celé republice v rámci poradenské činnosti. Městům udělá audit odběrných míst a zpracuje podklady pro burzovní obchod. To se nelíbí některým poradenským společnostem. „Obchodník nabízí službu, kterou by měl dělat někdo nezávislý, kdo nemá zájem na získání smlouvy na dodávku energií,“ říká šéf jedné z poradenských firem, který si nepřál být jmenován.

Energie se dá nakupovat už na čtyřech burzách

Ještě v první polovině loňského roku to vypadalo, že veškeré burzovní obchody s elektřinou a plynem pro konečné spotřebitele se budou odehrávat na Českomoravské komoditní burze Kladno. Jenže na podzim na popud čtyř obchodníků otevřela pražská energetická burza PXE aukční platformu pro koncové zákazníky. Letos Nejvyšší správní soud umožnil další fungování Komoditní burzy Praha, když zrušil rozhodnutí ministerstva zemědělství o odejmutí licence.

Na konci loňského roku obnovila činnost také Komoditní burza Profit, které licenci sice vzalo ministerstvo průmyslu a obchodu, ale burza rozhodnutí napadla u soudu. Žaloba odložila platnost odejmutí licence a verdikt správního soudu v případu Komoditní burzy Praha dává Profitu dobrou šanci, že Městský soud v Praze ministerský ortel také zruší.

Burzy jsou důležité pro obce a úřady, pro něž představují alternativu ke klasickým veřejným zakázkám na dodavatele energií. Na dominantní kladenské burze se loni celkem zobchodovalo 6,12 terawatthodiny elektřiny a zemního plynu za necelých pět miliard korun. Meziročně tento objem vzrostl o třetinu.