Lidé vykoupili sporáky na tuhá paliva. Bojí se drahé elektřiny a výpadků plynu

Kamna na dřevo či dřevěné brikety, která v minulých letech sloužila v rodinných domech jako designový prvek interiéru, se v poslední době vracejí k původnímu účelu, tedy pravidelnému topení.

Kamna na dřevo či dřevěné brikety, která v minulých letech sloužila v rodinných domech jako designový prvek interiéru, se v poslední době vracejí k původnímu účelu, tedy pravidelnému topení. Zdroj: profimedia.cz

Topení v kamnech zažívá boom.
2
Fotogalerie

Řada českých domácností se připravuje na krizový scénář. „Chtějí vařit, péci a topit, ale mají obavy z rostoucích cen elektřiny a možných výpadků plynu. Proto extrémně vzrostl zájem o sporáky na tuhá paliva,“ říká Libor Eisenhammer, který vlastní velkou prodejnu kamen a krbových vložek v Touchovicích u Loun. Na sporák se čeká sedm až deset měsíců, v běžné době to byly zhruba tři týdny.

„Nárůst kvůli obavám z cen plynu a elektřiny je citelný. V současné době máme 2600 objednávek a nestíháme vyrábět, protože nám komplikují výrobu výpadky dodávek materiálů,“ popsal Pavel Bortl, obchodní manažer firmy KVS Moravia, která kamna vyrábí. Stejná situace podle něj panuje u ostatních výrobců kamen a sporáků.

Zájemce od koupi sporáku neodrazuje ani výrazný nárůst cen. Ty se u v průběhu uplynulých pěti let zvedly například u nejžádanějšího modelu z 33 na současných 52 tisíc korun. Ke slovu se v domácnostech dostávají i dříve instalovaná kamna a krby, v nichž lidé topí stále častěji. Tomu nahrává poměrně příznivá cena palivového dříví z jehličnatých stromů. Z dat statistického úřadu vyplývá, že loni stál metr krychlový 503 korun, zatímco v roce 2018 se cena držela na 742 korunách.

Návrat k topení dřevem

Kamna na dřevo či dřevěné brikety, která v minulých letech sloužila v rodinných domech jako designový prvek interiéru, se v poslední době vracejí k původnímu účelu, tedy pravidelnému topení. Příklon k topení dřevem byl podle oslovených odborníků znát už v letošní topné sezoně. Větší změny v preferencích mohou nastat poté, co lidé obdrží vyúčtování za loňský rok, tedy zpravidla až s koncem topné sezony.„Již několik let roste zájem o vytápění dřevní biomasou, konkrétně kusovým dřevem, případně dřevními lisovanými briketami.

V posledním půlroce pak velmi strmě. Lze to pozorovat i na rostoucím zájmu o práci kamnářských firem, sehnat pro nějaký dohledný termín řemeslníka v tomto oboru je téměř nemožné,“ uvedl prezident Cechu kamnářů Libor Soukup. Během poslední topné sezony podle něho platilo, že pokud měli lidé alternativu a vedle elektrokotle či plynového kotle mohli využít kotel na dřevo, kachlová či krbová kamna, zpravidla tak učinili.

Ministr průmyslu Josef Síkela hovoří o obchodu s plynem

Video placeholde
Ministr Síkela o zemním plynu z Ruska: Rublem platit nebudeme! Dodávky jsou stabilní. • ČTK/Blesk

Podobně nahlíží na situaci Petr Banasinski, jednatel společnosti Hoxter, která vyrábí krbové a kamnové vložky. „Zájem o vytápění dřevem jednoznačně roste, lidé toto palivo vnímají jako stabilní, ekologické a cenově přijatelnější než elektřinu či plyn. V posledních měsících sledujeme větší zaměření zejména na akumulační systémy, které zvládnou vytopit celý dům na jedno až dvě přiložení,“ uvedl prezident.

Extrémní odklon od vytápění plynem či elektřinou v uplynulé topné sezoně však podle odborníků nenastal. Potvrzuje to vedoucí katedry technických zařízení budov Fakulty stavební ČVUT v Praze Karel Kabele. „Změna zdroje vytápění v průběhu otopné sezony není úplně jednoduchá i vzhledem k tomu, že se jedná o poměrná nákladnou záležitost. Nemám informace o tom, že by nastávaly okamžité masivní změny,“ doplnil.

Jeho slova potvrzuje Banasinski. „Lidí, kteří v aktuální topné sezoně chtěli svůj stávající systém nahradit co nejdříve vytápěním dřevem, bylo v řádu procent. Většina o této možností uvažuje v horizontu nejbližších měsíců,“ uvedl.

Nejistota kolem ruského plynu

Důvodem je skutečnost, že si řada uživatelů zhruba od začátku roku začala plyn jako zdroj vytápění spojovat s nejistotou. Tomuto tématu se na celoevropské úrovni věnuje také agentura Bloomberg, podle níž starý kontinent v příštích týdnech a měsících zažije přerušení dodávek plynu. První potenciální škrty mohou podle agentury přijít 21. dubna, kdy některé menší evropské společnosti budou muset platit za plyn dodaný v březnu a Kreml bude pravděpodobně trvat na platbě rublem, uvedla agentura.

„Snahu o pořízení alternativního vytápění ještě urychlil vývoj posledních týdnů a debata spojená s možnými omezeními dodávek ruského plynu. Do preferencí uživatelů se současné dění propisuje poměrně silně,“ zdůraznil jednatel společnosti Hoxter. Případné zásadnější změny z hlediska způsobu vytápění ovšem očekává až po konci topné sezony. „Vliv na to budou mít zejména vyčíslené náklady ve vyúčtování za uplynulý rok,“ doplnil manažer.