Příklon k Západu? Ázerbájdžán koupil české houfnice Dana, vyvezli je Izraelci

houfnice Dana - příjezd na cvičiště

houfnice Dana - příjezd na cvičiště Zdroj: ČTK

houfnice Dana střílejí ve skupině
houfnice Dana - vojenské cvičení (2)
houfnice Dana - vojenské cvičení
houfnice Dana zaujímá palebnou pozici
náboje do houfnice Dana 152 mm
10
Fotogalerie

Kavkazská země dosud získávala těžké zbraně hlavně z Ruska, přitom je partnerem NATO, USA a Izraele.

Zavedení samohybných kanónových houfnic Dana a také raketometů RM-70 Vampir umístěných na podvozcích z kopřivnické Tatry do výzbroje ázerbájdžánské armády potvrdilo tamní ministerstvo obrany. Udělalo to nepřímo, když před týdnem zveřejnilo fotografie této své nejnovější techniky z vojenského cvičení.

“Podle plánu schváleného prezidentem Ázerbájdžánu, vrchního velitele ozbrojených sil Ilhama Alijeva, 18. září začalo rozsáhlé cvičení za účasti různých jednotek a zbraní ozbrojených sil,” stojí v tiskovém prohlášení vedle snímků kolon houfnic a raketometů.

I když kavkazská země disponuje například britskými nebo polskými terénními vozidly Land Rover Defender a Tarpan Honker či německými samopaly MP5, takto výkonné zbraně ji zatím žádný stát EU nedodal.

Obchod je srovnatelný jen s nákupem raketometů T-122 Sakarya a T-300 Kasirga z Turecka, které je jako člen NATO nejdůležitějším partnerem Baku.

Houfnice a raketomety vyrobené v bývalém Československu dodala izraelská Elbit Systems. Na obchodu se podle důvěryhodného zdroje z českého obranného průmyslu podílela slovenská MSM Martin, která patří do skupiny Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada.

S jeho firmami spolupracují Izraelci na zástavbách vyspělé elektroniky do starších typů zbraňových systémů. Tím zvyšují jejich bojovou hodnotu i životnost.

Czechoslovak Group nechce tyto informace komentovat: "Veškeré vývozy vojenského materiálu realizují společnosti holdingu Czechoslovak Group na základě licence a v souladu se všemi zákony i mezinárodními pravidly, které se obchodu se zbraněmi týkají. Konkrétní obchodní případy zpravidla nekomentujeme jak z důvodu ochrany obchodního tajemství, tak z důvodu ustanovení o mlčenlivosti ve smlouvách s našimi partnery a zákazníky," uvedl na dotaz E15 tiskový mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Z hlediska NATO a USA je obchod podle odborníků geopolitickým úspěchem. U těžkých zbraní byl totiž zatím Ázerbájdžán závislý věsměs na Rusku.

Kontrakt v hodnotě desítek milionů korun  je negativně propírán v ruských médiích, řadě nařčení čelí právě Strnad a jeho holding CSG.

Například web News Front uvedl, že členské státy EU nemají dodávat zbraně Ázerbájdžánu ani Arménii, mezi nimiž už několikrát vypukl ozbrojený konflikt kvůli náhornímu Karabachu.

V pozadí je i konkurenční boj. Dodávkou českých houfnic a raketometů přišly ruské zbrojovky o nemalé peníze a především o část dosavadního vlivu na ázerbajdžánskou armádu.