Příležitost, nebo hrozba? Komisař chce jasná pravidla pro břidlicový plyn

Břidlicový plyn

Břidlicový plyn Zdroj: profimedia.cz

Jedni doufají v nový energetický zdroj, další se obávají poškození životního prostředí. Těžba zemního plynu pomocí takzvaného frakování vyvolává vášně v celé Evropské unii. Evropský komisař Günther Oettinger chce proto stanovit jasná pravidla závazná pro všechny členské státy.

O úplný zákaz frakování přinejmenším v Německu se nyní zasazuje skupina místních politiků. Podle Oettingera se ale Německo nemůže připravit o možnost využít jinými metodami nedobytná ložiska. „Byla by chyba, pokud by Německo frakování úplně zakázalo,“ dodal pro deník Die Welt. Špičky EU by o otázce ochrany životního prostředí během těžby měly jednat ještě letos.

Německo by mělo rychle vytvořit podmínky pro zkušební těžbu frakováním, míní Oettinger. To by vneslo jasno do otázky, zda dochází k poškození životního prostřední, a ukázaly by se také skutečné náklady této metody těžby. Jako podmínku si Oettinger stanovuje ochranu vodních zdrojů.

Takzvané frakování využívá chemikálií k uvolnění zásob zemního plynu, které jsou uložené podzemních ložiscích břidlice. Ochránci životního prostředí se obávají hlavně znečištění podzemních vod. Podle odhadu chemického koncernu BASF se jen v Německu nachází 2,3 milionu krychlových metrů plynu, který by zajistil potřeby země na 13 let.

Frakování vyvolává kontroverzi i v dalších evropských zemích, odpor některých zemí ale postupně slábne. S novou metodou těžby experimentují na severozápadě Polska, v Británii i na Litvě. Rumunsko v březnu ukončilo moratorium na průzkum ložisek břidlicových plynů a vydalo povolení na průzkum americkému Chevronu. O zmírnění dřívějších striktních zákazů nyní uvažují i Francie či Bulharsko.

Moratorium na frakování platí i v Česku, opozice jej chce zakázat úplně. Vláda tvrdí, že v Česku žádná ložiska nejsou, přesto se o povolení průzkumu v několika lokalitách ucházejí dvě společnosti.

Technologie frakování odstartovala v USA boom těžby zemního plynu. Spojené státy se díky tomu během několika let staly z čistého dovozce významným exportérem, který začíná plyn vyvážet i do Evropy.

Frakování
Hydraulické štěpení neboli frakování (z anglického hydraulic fracturing, zkráceně fracking) je metoda vytváření puklin ve vrstvě slabě zpevněných sedimentárních hornin pomocí stlačené tekuté směsi vody s pískem a některými chemikáliemi. Zatímco písek má udržet pukliny otevřené, chemikálie usnadňují pohyby tekutin. Díky vznikajícím puklinám se uvolňují a do pohybu uvádějí uhlovodíky obsažené v hornině: ať už zemní plyn, ropa nebo břidlicový plyn. Ty se pak stahují do větších ložisek, ze kterých už je lze ekonomicky dobývat.