Příprava těžby nad rámec limitů zabere Severočeským dolům čtyři roky

Nové obří velkorypadlo Severočeských dolů

Nové obří velkorypadlo Severočeských dolů Zdroj: ctk

Severočeské doly čekají čtyři roky práce na projektech k těžbě za současnými limity. O jejich prolomení na lomu Bílina rozhodla vláda. Těžební firma, která je součástí státem ovládané energetické společnosti ČEZ, uvedla, že práci na dalších 40 let má tak zajištěno pět tisíc zaměstnanců. Pokračování těžby v Bílině nestojí v cestě žádná lidská obydlí.

Perspektivu má podle mluvčího také dalších několik tisíc lidí zaměstnaných v teplárnách a elektrárnách. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už před jednáním řekl, že uhlí z Bíliny stát právě pro teplárny potřebuje.

Za současnou hranici dolování se těžaři v dole, který leží západně od Bíliny na pomezí okresů Most a Teplice, dostanou po roce 2020. „Pokud se nám podaří připravit nové povolení hornické činnosti,“ podotkl mluvčí těžební společnosti Vladimír Budinský.

Jak daleko budou rypadla od prvních domů v obci Mariánské Radčice, určí studie

Těžbě budou předcházet geologické vrty, vyřízení dokumentace vlivu stavby na životní prostředí (tzv. EIA), povolovací proces může trvat až dva roky. „Dneska se nestalo nic jiného, než že začala svítit zelená pro projektanty, geology a ekology, kteří nám budou připravovat podklady pro povolení,“ popsal mluvčí.

Za limity těžby je podle Budinského řádově 120 milionů tun uhlí a dalších třicet milionů tun by mohli horníci vytěžit hlubinnou metodou chodbicování. Firma musí připravit řadu ochranných opatření, součástí projektů budou hlukové a rozptylové studie. „Budeme muset vybudovat zelené pásy, ochranné valy, někde budou instalována zkrápění,“ vypočítal mluvčí.

Jak daleko budou rypadla od prvních domů v obci Mariánské Radčice, určí studie. Obec s prolomením na dole souhlasí, při povolovacím řízení bude žádat ochranná opatření, která zabrání šíření hluku a prachu.