Proč je Superb najednou o 15 tisíc dražší? Může za to inflace, tvrdí Škoda

Nvý model Superb.

Nvý model Superb. Zdroj: Repro AutoRevue.cz

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zdražila své nejžádanější vozy na českém trhu. Zákazníci od pondělí zaplatí například o 15 tisíc korun více za Škodu Superb, o sedm tisíc korun za octavii nebo pět tisíc korun za fabii, uvádí server Aktuálně.cz. Podle automobilky za zdražení může inflace. Cenová úprava je kompenzována rozšířením prvků základní výbavy vozu, řekl Vítězslav Pelc ze Škody Auto.

Podle ČSÚ průměrná míra inflace loni klesla z 1,4 na 0,4 procenta a byla tak nejnižší za posledních 12 let. Spotřebitelský koš ČSÚ ale podle Pelce nezahrnuje nakupované komponenty a zařízení, které ovlivňují výslednou cenu vozu.

„Ceny těchto nakupovaných statků se pro nás bohužel zvyšují. Jako příklad můžeme uvést materiálové vstupy obecně, dále stroje a strojní zařízení, stejně tak je možné zahrnout i náklady spojené s náběhem nových modelů,“ řekl Pelc.

Cena fabie v tuzemsku nyní začíná na 239 900 korunách, octavie na 354 900 korunách a superb se prodává od 614 900 korun. Ceníkové ceny ostatních modelových řad podle Pelce zůstávají nezměněny, cena se nemění ani pro cenu akčního modelu Octavia Fresh.

„Výhodná akční modelová paleta Fresh obsahuje nyní modely Citigo, Rapid, Yeti a Octavii a zahrnuje významná produktová rozšíření, díky kterým je nyní ještě výhodnější,“ řekl Pelc.

Základní cena konkurenta Fabie, Fordu Fiesta, je o 6900 korun nížší, další konkurent VW Polo začíná na ceně 246 900 korun. U modelu Astra Notchback, který konkuruje Octavii, Opel uvádí nejnižší cenu 342 900 korun, VW Golf naopak vyjde o 18 tisíc dráž. Konkurent Superbu Ford Mondeo začíná s cenou 565 990 korun a Mazda 6 577 900 korun. VW Passat je o 40 tisíc dražší.

Automobilka nyní zdražuje po roce, kdy naposledy plošně zvedla ceny svých vozů. Podle serveru Aktuálně.cz se modely Rapid a Yeti nyní sice plošně nezdražily, ale zvýšila se cena některých příplatkových prvků nebo určitých stupňů výbavy.

Jaroslav Matějka: Vybrali pro Škodu Auto správného lodivoda?