Prodej innogy. Zájemci poslali finální nabídky

Přes milion odběratelů zemního plynu, teplárny nebo například plničky CNG. O to se hraje v soutěži o tuzemskou část společnosti innogy, která se podle několika zdrojů z energetického trhu uzavřela minulý pátek, kdy zájemci zaslali konečné nabídky. 

Jde o jednu z největších transakcí na tuzemském energetickém trhu. Zájem proto měla celá řada uchazečů. Podle informací deníku E15 projevila během soutěže vážný zájem o českou část innogy maďarská společnost MVM, která však měla dohodu s ČEZ o rozdělení koupeného majetku. Spolupráce obou firem ale zřejmě nakonec padla. „Nic s MVM neděláme a ani nic (z innogy) nezískáme,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Mezi další uchazeče patřila v soutěži i další velká jména tuzemského byznysu. Zájem měly skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, energetická skupina Sev.en Energy Pavla Tykače, Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniele Křetínského (spoluvlastník vydavatele deníku E15, pozn. red.), ale rovněž skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Nemám detailní informace. Tendr organizuje centrála v Essenu,“ uvedl k dotazům E15 ohledně prodeje mluvčí innogy Martin Chalupský.

Komárkova skupina působí v energetice prostřednictvím ropného těžaře MND, která je rovněž dodavatelem energií na českém trhu. V energetice působí rovněž EPH, a to zejména ve výrobní části a přepravě plynu přes Slovensko. Naopak PPF se kromě společné firmy s EPH, která koupila německé hnědouhelné doly a elektrány od Vattenfallu, v energetice příliš neangažuje.

Kromě tuzemských miliardářů byla ve hře rovněž německá energetická skupina EnBW, která kontroluje Pražskou energetiku. Výše uvedené společnosti byly v užším výběru.