Producent munice Sellier & Bellot se bojí nové směrnice, může snížit výrobu

Munice, ilustrační foto

Munice, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Výrobce munice Sellier & Bellot se obává, že bude muset snížit výrobu kvůli evropské směrnici, která řeší kategorizaci zbraní. Loňské tržby společnosti činily 3,5 miliardy korun, letos by mohly přesáhnout čtyři miliardy. Devadesát procent výroby podniku jde na export.

V případě změny kategorizace některých zbraní z těch, které dosud mohly držet civilní osoby, na kategorii vojenských, by lidé podle Musila tyto zbraně neodevzdali, ale například by je nahlásili jako odcizené. „Směrnice by znamenala, že několik stovek tisíc zbraní by se v České republice stalo nelegálními,“ řekl generální ředitel společnosti Radek Musil. Společnosti by také mohlo ubýt zákazníků a to by znamenalo snížení výroby až o desítky procent.

Prezident Miloš Zeman při dnešní návštěvě společnosti přislíbil, že se pokusí domluvit dlouhodobý kontrakt pro českou armádu. Podle Zemana by také kontrakt měl být uzavřen přímo, a ne přes prostředníky. To je podle Musila standardní i u dalších tendrů pro armádu, a to i v jiných evropských zemích, například Velké Británii, Německu, Itálii a dalších. Podle Zemana by se také nikdy neměla opakovat situace ze začátku devadesátých let, kdy ČR přestala vyvážet zbraně.

250 nových míst

Výrobce munice Sellier & Bellot do rozšíření závodu investuje přes 1,3 miliardy korun a v červnu otevře novou výrobní halu. Vznikne v ní 250 nových pracovních míst, někteří zaměstnanci už se zacvičují. Celkem zde pracuje přes 1500 lidí. Společnost očekává růst i v dalších letech.

Od vedení společnosti dnes prezident dostal desku s nainstalovanými vzorky munice, kterou firma vyrábí, a s portréty zakladatelů společnosti. Munice není funkční. V únoru hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) věnoval Zemanovi znehodnocený samopal.

Prezident dnes také připomněl, že po teroristickém útoku v pařížském koncertním sálu Bataclan změnil názor na držení zbraní. Zatímco dříve byl přesvědčen, že je příliš riskantní, snad jen s výjimkou myslivců, dnes už ho neodmítá.

Na dnešní setkání s prezidentem přišlo asi 200 zaměstnanců společnosti. Padlo i několik dotazů, například na obchodování se zbraněmi se Saúdskou Arábií. Podle Zemana by v případě záruk i ostatních zemí, že obchodovat přestanou, mělo ukončení obchodování smysl.

Jako důvod zmínil například kamenování žen a další zločiny, které se v zemi dějí. „Nicméně tyto záruky nemáme, takže jediné řešení by bylo mezinárodní, a sice, že by na Saúdskou Arábii bylo uvaleno zbrojní embargo,“ řekl Zeman. Pokud ale embargo vyhlášeno není a nikdo ho nepodporuje, tak podle něj nemá smysl, aby Česká republika obchodovat přestala, protože by trh okamžitě obsadil někdo jiný.

Prezident je ve Středočeském kraji na třídenní návštěvě. Dnes se setkal v budově hejtmanství v Praze se středočeskými zastupiteli, starosty, řediteli příspěvkových organizací a odborů. Ve Vlašimi ho ještě čeká schůzka s vedením města a diskuse s lidmi na nádvoří zámku.