Protest nebo briefing? Horníci OKD vyfárali až po debatě s ředitelem

na ilustračním snímku je horník při práci v dole Darkov

na ilustračním snímku je horník při práci v dole Darkov Zdroj: ctk

V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku dnes protestovalo 46 horníků kvůli špatné situaci v OKD, podle odborového předáka chtějí, aby šla firma do insolvence. Akci neorganizovaly odbory, předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ale řekl, že je možné, že protestů bude přibývat.

„Nespokojenost je obrovská a je možné, že to bude řetězová reakce. Ale těžko předjímat, v dole to je velice nebezpečné. Takže myslím, že by se měli všichni zamyslet, a měly by se rychle pohnout věci a dořešit tak, aby byla jistota zaměstnání, mezd pro zaměstnance a podobně,“ řekl odborový předák.

Dvacet šest horníků dnes nevyfáralo po noční směně, k nim se přidalo 20 havířů z ranní směny. Poté, co jejich otázky zodpověděl provozní ředitel těžební společnosti OKD Pavel Hadrava, který za nimi sfáral, horníci z noční směny vyfárali. Ostatní se rozešli na pracoviště. „Chtěli odpovědi na své otázky, co bude s OKD, zda mají šanci získat výplaty, co bude dál. Považujeme to za pracovní briefing. Vyžádali si odpovědi provozního ředitele,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Mládek: Horníci OKD se nesmějí stát rukojmími firmy
Horníci OKD se nesmějí stát rukojmími firmy, které hrozí insolvence. Na svém twitterovém účtu to dnes uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podotkl, že firma má povinnost zaplatit zaměstnancům dubnovou výplatu. Dodal, že pokud OKD skončí v insolvenci, postará se o něj prostřednictvím existujících mechanismů stát.

Zaměstnanci těžební firmy podle Pytlíka mají už dlouho strach z toho, zda budou mít práci a mzdu. „Ke všemu ještě nejsou jisté hornické důchody, které se pořád omílají, ale není to ještě projednané,“ řekl Pytlík.

Vedení těžební společnosti OKD má dnes jednat o tom, zda na sebe ztrátová firma podá insolvenční návrh. „Co mě velice překvapilo, horníci zcela jasně řekli, že chtějí do insolvence. Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek,“ řekl Pytlík.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 pracovníků dodavatelských firem a 200 agenturních zaměstnanců.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku
Vznik: OKD, a. s. byla do obchodního rejstříku zapsána 1. června 2005. Předchůdce, a. s. Ostravsko-karvinské doly (OKD), na kterou přešel majetek zrušeného státního podniku OKD, vznikla v lednu 1991.
Charakteristika: OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej v hlubinných dolech v ostravsko-karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Firma vyhledává, těží, upravuje, zušlechťuje a prodává černé uhlí s nízkým obsahem síry a dalších příměsí. OKD provozuje tři doly, jeden důl má zakonzervovaný.
Počet zaměstnanců: zhruba 9800 kmenových, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců.
Hospodářské výsledky: majitel OKD, společnost NWR, loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů korun o rok dříve.
Základní kapitál: 10,086 miliardy korun.
Akcionáři: jediným akcionářem je NWR Holdings B.V. se sídlem v Amsterodamu; vlastníkem NWR je od letošního února skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti a má 60 procent hlasovacích práv.