Průmysl hledá mladé techniky, žádá podporu státu pro soukromé školy

učiliště

učiliště Zdroj: E15

Průmyslníci si stěžují, že jim chybí mladí zaměstnanci, postrádají až 2700 techniků na všech úrovních. Největší poptávka je po obráběčích, svářečích a zámečnících u dělnických pozic a konstruktérech či projektantech u techniků. Požadují proto, aby stát podpořil střední technické vzdělávání.

Průmyslníci na nedostatek absolventů upozorňují dlouhodobě. Cestou je podle nich odstranění bariér, které brání rozšíření privátních technických středních škol. Podniky je postupně zřizují, aby eliminovaly převahu gymnázií. U všech privátních technických škol ale podle NSK stát předpokládá, že vybírají školné.

„Výsledkem je, že firemní škola dostává menší příspěvek na výuku ze státního rozpočtu než srovnatelná škola veřejná. Potřebujeme, aby se školy dělily nikoli na státní a soukromé, ale na školy se školným a bez školného,“ uvedl prezident Národního strojírenského klastru (NSK) Jan Světlík.

Dodal, že pokud chtějí firmy techniky, nemohou vybírat školné na učilištích a středních školách technického typu. „Jenže je pak na druhou stranu nemůžeme rozvíjet, protože nemáme ani školné ani dostatečné financování od státu, kterému ale vytváříme podmínky pro budoucí ekonomický růst,“ konstatoval Světlík.

Malý zájem studentů o technické obory si uvědomuje také ministr školství Petr Fiala. Již dříve sdělil, že se sice zatím Česko v počtu absolventů technických oborů drží nad průměrem OECD, ale zájem i nadále klesá. Problémem je podle něj už na úrovni základních a středních škol, kde vůči technickým oborům vzniká averze, že jde o neprestižní, špinavé povolání.

„Řešením problémů, které v této oblasti máme, není omezování netechnických oborů nějakým administrativním rozhodnutím, ale podpora vztahu mladých lidí k technickým a přírodovědným oborům,“ poznamenal Fiala.

: