První energetická burza přišla o licenci, brzy může následovat další

V Česku zůstane s velkou pravděpodobností už brzy jediná burza, na níž budou moci veřejné instituce a firmy nakupovat elektřinu a plyn pro konečnou spotřebu. Ministerstvo průmyslu a obchodu odejmulo licenci Komoditní burze Profit.

O osudu druhé z menších burz, Komoditní burzy Praha, nyní jedná rozkladová komise ministerstva zemědělství. Má potvrdit či vyvrátit dřívější rozhodnutí, že burza o licenci přijde. Seznam výhrad k fungování KB Praha byl podobný jako u KB Profit. Je proto pravděpodobné, že i konečný verdikt bude stejný.

„Výsledek správního řízení nás nepřekvapil. Od jeho zahájení bylo patrné, že ministerstvo se intenzivně snažilo, aby bylo úspěšně dotaženo do konce,“ míní předseda burzovní komory KB Profit Ondřej Grohar. Ministerstvu vytýká, že s nalezenými prohřešky seznámilo burzu až po zahájení správního řízení. Burza je v likvidaci.

Zakladatelé KB Profit nyní zvažují, že rozhodnutí ministerstva napadnou u soudu. Mají na to tři měsíce. „Samotné prvoinstanční rozhodnutí správního orgánu obsahovalo některá procesní pochybení, která odporují základním principům správního řízení,“ argumentuje Grohar.

Na trhu může zbýt jen největší hráč

Druhá z ohrožených burz, KB Praha, se k hrozbě ztráty licence nechce do skončení rozkladového řízení vyjadřovat, sdělil deníku E15 předseda její burzovní komory Milan Nejedlý. Podle zobchodované elektřiny a plynu je tato burza nejmenší. Dohromady přes ni loni nakoupily firmy a instituce 75,5 gigawatthodiny energie. Větší KB Profit, jež plnohodnotně fungovala zhruba do září, kdy začalo správní řízení, zobchodovala 500 gigawatthodin energie.

Na trhu tak zůstane jen největší tuzemská komoditní burza, Českomoravská komoditní burza Kladno. Na ní nakupují elektřinu a plyn především instituce státní správy či města a obce. Celkem přes ni loni koupily 4600 gigawatthodin energie.

MPO: Jedna burza stačí

Komoditní burzy jsou pro veřejné instituce jednoduchou a plnohodnotnou náhradou klasického výběrového řízení pro nákup formou veřejné zakázky. Zrušením dvou komoditních burz se podle MPO přístup k tomuto nástroji veřejnému sektoru nezmenší.

„Ukončením činnosti jedné komoditní burzy se možnost obchodování s energetickými komoditami nijak nekomplikuje. Existencí byť i jediné komoditní burzy je zaručena existence konkurenčního prostředí. Není podstatný počet burz, ale dostatek střetávající se poptávky a nabídky,“ soudí Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti, pod nějž dohled nad komoditními burzami patří.