Putin prý zvažuje, že prodá podíl v největším ruském těžaři Číně a Indii

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Rusko hledá kupce pro téměř pětinový podíl v Rosněfti, která je největším ruským producentem ropy. Nyní se vyjasňuje, kdo by jím mohl být. Prezident Vladimir Putin uvažuje o prodeji podílu ve státem ovládané ropné společnosti Rosněfť Číně a Indii.

S odvoláním na dva nejmenované zdroje to v noci na dnešek napsala agentura Bloomberg. Rusko by podle zdrojů upřednostňovalo společnou smlouvu s oběma státy, které vévodí růstu světové poptávky po energiích. Mluvčí Kremlu dnes ale prohlásil, že žádné upřednostňované varianty neexistují.

Činitelé v Moskvě předpokládají, že výnos z prodeje podílu 19,5 procenta v Rosněfti by mohl činit nejméně 700 miliard rublů (260 miliard korun), což by byla rekordní částka z prodeje státního majetku v Rusku.

„Žádné upřednostňované varianty neexistují…diskutuje se nyní o různých možnostech,“ odpověděl však dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Reuters na otázku, zda by stát dal přednost tomu, kdyby podíl v Rosněfti koupily čínské nebo indické firmy.

Prodej do soukromých rukou je jednou z možností, jak by vláda mohla vyrovnat výpadek rozpočtových příjmů způsobený citelným poklesem cen ropy.

Přivedení obou předních asijských ekonomik do Rosněfti by Putinovi také umožnilo posílit geopolitický vliv v situaci, kdy vzájemné vztahy se Spojenými státy a s Evropou ochladly kvůli konfliktům na Ukrajině a v Sýrii na nejhorší úroveň od konce studené války, napsal Bloomberg.

Čína i Indie tvoří spolu s Japonskem trojici největších asijských ekonomik. Případné čínské a indické angažmá v Rosněfti by mohlo vyvážit téměř pětinový podíl, který má v ruském podniku britský koncern BP, napsala také americká agentura na webu.

Peking i Dillí již vyjádřily zájem o prodej podílu v Rosněfti. Žádná ze stran zatím nesdělila, že by se uvažovalo o společné smlouvě. Indický ministr ropného průmyslu ale v pátek prohlásil, že to nelze vyloučit.