Rakušané přijdou o levný německý proud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Rakousku zavládlo zděšení. Tamní firmy a domácnosti nejspíš přijdou o přístup k levné německé elektřině. Jsou v tom přitom nevinně. Doplatí na to, že Němci postavili na severu velké větrné parky, ale ne dost drátů, které by elektřinu dopravily na jih.

Češi a Poláci si mnou ruce. Kvůli rostoucímu obchodu s elektřinou mezi Německem a Rakouskem, které mají společný trh s elektřinou, se jejich přenosové soustavy pravidelně potýkají s přetížením. Už roky se snaží donutit Německo a Rakousko, aby společný trh zrušily. Rakouští a němečtí obchodníci by si pak mohli zobchodovat jen elektřinu, která je schopna projít přes německo-rakouské přeshraniční vedení, a nezatěžovali by dráty v Česku a v Polsku.

Vše způsobila Evropská agentura pro spolupráci energetických regulátorů (ACER). Na žádost Polska v září rozhodla, že volný obchod přes německo-rakouskou hranici, kde se obchodníkům nepřiděluje volná přenosová kapacita, odporuje pravidlům EU. Do čtyř měsíců se mají regulátoři v Německu, Rakousku, Česku, Polsku a dalších středoevropských zemích dohodnout, jak vedení na německo-rakouské hranici zahrnout do koordinovaného výpočtu přeshraničních kapacit. Jinými slovy, jak zrušit německo-rakouský jednotný trh s elektřinou.

„Je to rána evropskému jednotnému trhu s elektřinou,“ nechala se slyšet šéfka sdružení rakouských energetických firem Österreich Energie Barbara Schmidtová. Kvůli rozdělení obchodní zóny prý zdraží elektřina v Rakousku o 15 procent. Náklady spotřebitelům vzrostou o 300 milionů eur.

Německu prý chybí přenosová soustava

Rakouský regulátor E-Control se proti rozhodnutí ohradil. Země je prý trestána za to, že uprostřed Německa chybí přenosová kapacita. Protože rozdělit Německo na dvě obchodní zóny nikdo donutit nemůže, bylo obětováno Rakousko. „Když se obchod mezi Německem a Rakouskem sníží o tisíc megawattů, uleví se polské síti jen o 50 megawattů,“ upozorňuje Walter Boltz, šéf E-Control.

Jenže argumenty, že rozdělení zóny ničemu nepomůže, stejně jako tvrzení, že na rakouskoněmecké hranici přetížení nevznikají, ACER odmítl. Spočítal, že přes rakousko-německou hranici protéká jen polovina vzájemného obchodu. Zbytek elektřiny proudí přes Polsko a Česko, kde vznikají kritické situace. Za použití přeshraničních vedení v těchto zemích ale rakouští a němečtí obchodníci neplatí, což odporuje volnému trhu.

Verdikt přivítal český ČEPS i polský regulační úřad. Rozhodnutí chválí i německý regulátor. Na ceny elektřiny v Německu totiž rozdělení zóny nebude mít vliv.