Rating NWR se zřítil ještě hlouběji do spekulativního pásma

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Agentura Standard & Poor's snížila dlouhodobý úvěrový rating těžební společnost New World Resources (NWR), kterou spoluvlastní český miliardář Zdeněk Bakala. Hodnocení kleslo o dva stupně na CC, tedy ještě hlouběji do spekulativního pásma. Agentura tak reagovala na oznámení podmínek restrukturalizace dluhu.

Hodnocení úvěrové spolehlivosti NWR, která je majitelem české černouhelné firmy OKD, zůstává ve vysoce spekulativním pásmu s velmi nízkou perspektivou splacení. Výhled ratingu je navíc negativní, což znamená, že ho agentura může v nejbližších měsících dále snížit.

Důvodem skepse je nedávno oznámený ozdravný plán NWR. „Považujeme tuto nabídku spíše za nešťastnou než oportunistickou,“ uvedla S&P v prohlášení k plánu restrukturalizace. Podle jejího názoru bez oživení cen koksovatelného a energetického uhlí je dluh firmy neudržitelný i po restrukturalizaci. Společnost utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Plán je však podmíněn tím, že ho musejí schválit majitelé dluhopisů a akcionáři, což může být problém.

Účet za restrukturalizaci by totiž vyšel až na půl miliardy eur a hlavní díl by měli zaplatit současní věřitelé. Těžební firma jim totiž z každé půjčené koruny v průměru vrátí jen o málo více než padesát haléřů. Takzvanou restrukturalizací kapitálu by NWR škrtla ze svého dluhu bezmála osm miliard korun. Od věřitelů hodlá vykoupit stávající dvacetimiliardový dluh za zlomek jeho původní hodnoty. Zatímco držitelé emise zajištěných dluhopisů by dostali zpět až tři čtvrtiny vkladu, majitelé nezajištěných papírů by se museli spokojit s pouhou čtvrtinou své investice.

Konec restrukturalizace do 30. září

NWR předpokládá, že navrhovaná restrukturalizace bude dokončena do 30. září a bližší podrobnosti o postupu restrukturalizace hodlá zveřejňovat postupně. NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka uvedl, že plán restrukturalizace je pro NWR životně důležitý, ale je vytvořen ve velmi složitých podmínkách a za velkého tlaku negativního vývoje hospodaření firmy, akcionářů a držitelů dluhopisů.

„Prosazení plánu bude velmi složité a i pokud se podaří, dává firmě naději, nikoliv jistotu dlouhodobějšího přežití. K ní je potřeba značného a hlavně dlouhodobého růstu cen koksovatelného uhlí,“ podotkl analytik. V opačném případě se NWR velmi brzy ocitne na hranici solventnosti, v ohrožení může být již červencový kupon dluhopisů splatných v roce 2021, dodal.

Státní pomoc

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje zhruba 2500 lidí.

Česká vláda koncem dubna schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.