Republikání v novém Kongresu oprášili souboj o Keystone XL

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: jasonwoodhead23

V novém americkém Kongresu začala očekávaná bitva o ropovod Keystone XL, který by přiváděl surovinu z Kanady. Republikáni jsou nyní schopni s pomocí některých demokratů prosadit projekt i v Senátu, prezident Barack Obama (na snímku) však hrozí jeho vetem.

Opozice Bílého domu považuje potrubí, které by denně mohlo přepravit 830 tisíc barelů ropy, za prioritu. Její senátoři na úvodním zasedání předložili příslušnou legislativu. „Pokud tento zákon projde Kongresem, prezident ho nepodepíše,“ vzkázal však Obamův mluvčí Josh Earnest. Podotkl, že Bílý dům momentálně čeká na dokončení expertizy o výhodnosti projektu.

Senát o návrhu hlasoval v listopadu, ve starém složení ale těsně schválen nebyl. Republikáni připouštějí, že v orgánu ani nyní nemají dost hlasů na přebití případného prezidentského veta. Je tak možné, že projekt poté zkusí připojit k nějaké důležité legislativě, kterou bude pro Obamu těžké odmítnout.

Boehner obhájil post
Republikán John Boehner bude nadále předsedat Sněmovně reprezentantů, podařilo se mu odrazit útok konzervativního křídla strany. Do funkce byl zvolen už potřetí, někteří jeho spolustraníci ale prohlašovali, že je čas na změnu.
Tvrdí, že šéf sněmovny není dostatečně aktivní v boji proti iniciativám Bílého domu. Pětadvacítka republikánů nakonec hlasovala proti němu, což je podle komentátorů jasným důkazem o nejednotě partaje. Média konstatovala, že takováto „vzpoura“ se naposledy odehrála v roce 1859.

Debata o ropovodu společnosti TransCanada se táhne šest let, odpůrci varují před možnými negativními dopady na životní prostředí. Zastánci tvrdí, že je důležitý pro ekonomiku nehledě na padající ceny ropy. „Keystone XL je projekt, který byl potřeba, když cena ropy byla nižší než 40 dolarů v roce 2008, kdy jsme podali první žádost, když se dostala na více než sto minulý rok, i když je teď na padesáti dolarech,“ řekl stanici CBC šéf firmy TransCanada Russ Girling.

Obama tvrzení propagátorů potrubí zpochybňuje. „Je tendence zveličovat tuto záležitost jako nějaký zázračný lék na vše, co trápí americké hospodářství,“ prohlásil v prosinci. Projekt jednoznačně podporuje kanadský premiér Stephen Harper, který argumentuje vytvořením pracovních míst na obou stranách hranice.