Řešení energetické krize v Indii? Solární panely na poutních místech

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Indie se dlouhodobě potýká s nedostatkem elektrické energie a poddimenzovanou rozvodnou sítí. Třetí největší asijská ekonomika tak musí počítat s nestabilním provozem, což jí značně škodí. To je také jeden z důvodů, proč se indický premiér Nárendra Módí snaží do produkce elektřiny zapojit další vrstvy společnosti. Především jimi mají být hinduističtí duchovní.

V rámci snahy o zvyšování podílu energie ze slunce vyzval Nárendra Módí duchovní vůdce, aby nainstalovali solární panely na své ášrámy. To jsou hinduistická poutní místa, která se nacházejí po celé zemi. Domov v nich má zpravidla náboženský guru se svými žáky, značně se ale tyto náboženské komplexy liší ve velikosti. Některé ášrámy mají podobu menší chatky, jiné však zabírají tisíce metrů čtverečních.

Módího taktika je tak vcelku jasná. Zaprvé je těchto náboženských míst po celé zemi obrovské množství, takže má vláda velkou šanci, že některé představitele hinduistické víry přesvědčí. Zadruhé mají sami duchovní obrovský vliv na společnost, vláda tak doufá, že si z nich běžní lidé vezmou příklad a budou solární vlnu následovat.

„Náboženští vůdci jsou těmi správnými lidmi, kteří mají výhody solární energie propagovat,“ řekl pro Times of India Upendra Triphati, sekretář pro obnovitelné zdroje. Podle vyjádření vlády by z instalace fotovoltaických panelů profitovali především sami duchovní, kteří tak sníží náklady svých komplexů na elektrickou energii. Lepší stabilita indické rozvodné soustavy je pak pouze přidaná hodnota.

Módího plán však není pouze nějakým výkřikem bez širší koncepce, některé náboženské svatostánky v současnosti ze svých solárních panelů již profitují. Příkladem je ášram ve městě Amritsar na severu země u hranic s Pákistánem. Tam místní duchovní vůdci v květnu spustili na střeše svého svatostánku solární elektrárnu o výkonu 19 MW. Celkem zabírá plochu 32 hektarů, jedná se tak o největší zařízení svého druhu na světě.

V současnosti si vláda stanovila cíl, podle kterého chce v následujících letech nechat osadit střechy přibližně stovky ášrám solárními elektrárnami s minimálním výkonem 1 MW. To by mohlo znamenat značný posun v získávání energie ze slunce. V současnosti totiž v Indii operují pouze solární elektrárny se souhrnným výkonem 740 MW.

V ambiciózních cílech však indická vláda nepřestává. Země chce do šesti let ročně vyrábět až 175 GW elektrické energie ze slunečního záření, do roku 2030 by se mělo číslo dokonce zdvojnásobit. Velký podíl na produkci mají mít právě elektrárny umístěné na střechách budov tak, aby nezabíraly cennou zemědělskou půdu.

Letošní rok by měl být pro Indii ve znamení energetické soběstačnosti, země by měla vyrobit o 1,1 procenta elektřiny více, než spotřebuje. Znamená to meziroční nárůst o tři procenta, v loňském roce země skončilo indické hospodaření s energiemi v minusu. Kromě rozmachu fotovoltacických panelů se země snaží o lepší stabilitu sítě také budováním vodních elektráren.